Създателят на "Уикипедия" Джими Уейлс откри тихомълком нова социална мрежа с надеждата да опази общуването в нея от рекламодатели и ботове. WT social е наследник на новинарския сайт WikiTribune, който обаче не успя да натрупа популярност.

"Никога няма да продаваме данните ви. Платформата разчита на щедростта на отделни дарители, за да гарантира, че неприкосновеността ви е защитена и в социалното ви пространство няма реклами", пише на челната ѝ страница. "Искаме да ви дадем власт сами да избирате какво съдържание виждате и да редактирате подвеждащи заглавия. Ще създадем пространство, в което зловредните актьори биват премахвани, защото така е редно. Не защото ни разваля финансовите отчети. Но това би проработило само с ваша помощ. Присъединете се днес и ни помогнете да променим пейзажа на социалните мрежи".

В нея потребителите могат да споделят линкове и да ги обсъждат във фийд, подобен на този на "Фейсбук". Само че разлика от нейните алгоритми, тук постовете ще се показват хронологично с възможност с бъдеще да има бутон за гласуване, който да дава повече видимост на по-качествените текстове.

Бизнес моделът е подобен на този на "Уикипедия" (Wikipedia) – мрежата ще разчита на дарения. "Бизнес моделът на социалните мрежи, който разчита изцяло на реклами, е проблемен", коментира Уейлс пред вестник "Файненшъл таймс". "Оказва се, че нискокачественото съдържание побеждава".

Засега даренията са над 200 и според Уейлс WT social може да разчита на успех, подобен на този на "Нетфликс", "Спотифай" и "Ню Йорк таймс". Те привлякоха поколение, склонно да плати за смислено онлайн съдържание. "Няма да се печели много, но моделът ще е устойчив", казва той. "На хората им писна от боклука наоколо. Новинарските организации правят всичко възможно в тази околна среда, но всъщност става въпрос за проблем с разпространението."

Дневник