При болестни ситуации, които изключват измама, например болно дете или трудова злополука, болничният лист ще се изплаща изцяло. Това каза пред Нова телевизия председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова.

Тя коментира вчерашното решение на управляващата коалиция законодателството да се промени така, че първият ден от болничния да не се плаща. Целта на промяната е да се ограничи издаването на фалшиви болнични.

От думите на Стоянова се разбра, че предложението е на по-малкия коалиционен партньор "Обединени патриоти".

"Напоследък се говори, че коалицията не е стабилна и няма да издържи. За нас е изключително важно да завършим мандата си, защото икономиката в България върви добре. (...) Ако се спрем на икономиката, виждате ръст в доходите. Това трябва да продължи, трябва да има стабилно правителство. Трябва и нашите коалиционни партньори да получат удовлетворение. Това беше тяхно искане", каза Стоянова и добави, че ако е било идея на ГЕРБ, щеше да влезе в правителствения законопроект.

Стоянова добави, че контролът на работодателя, за чиято сметка е плащането на първите три дни от болничния лист, се е оказал неефективен и целта е да се подели отговорността. Тя подчерта, че болничните листове се увеличават "неимоверно много".

"Искам да изясня, че изключение от правилото ще бъдат болничните за отглеждане на дете. Както и за болничните при трудова злополука. Ако има такава, то е ясно, че болничните не са фалшиви", каза Стоянова.

 Дневник