Словашка съдийка, свързана с бизнесмена, обвинен в поръчването на убийството на разследващ журналист, се оттегли от поста си, предаде "Франс прес", цитирана от БТА.

"Мириам Репакова подаде оставката си вчера (в сряда - бел.ред.) и ще бъде освободена от длъжност в края на ноември", каза пред АФП говорител на президентството.

Репакова, съдийка в Братислава, е един от магистратите, разменяли си множество текстови съобщения с Мариан Кочнер, главният заподозрян за убийството през февруари 2018 г. на Ян Куицяк и годеницата му.

Журналистът разследваше дейностите на Кочнер.

Оставката на Рапакова е първото оттегляне на магистрат в този случай, която разтърси Словакия и доведе до оставката на премиера Роберт Фицо през март 2018 г. Оставки заради връзки с Кочнер подадоха още редица служители, сред които заместник-председателят на словашкия парламент Мартин Гълвач и зам.-министърът на правосъдието Моника Янковска.

Убийството през февруари 2018 г. на Ян Куцяк, който разкри случаи с измами със замесени бизнесмени с политически връзки, и на неговата годеница хвърли светлина върху корупцията в страната и предизвика масови простести.

Дневник