Българската федерация по волейбол (БФВ) е във фалит, заяви президентът на "Левски" и бивш капитан на националния отбор Владимир Николов. Думите му дойдоха по време на пресконференция, на която водещи клубове обявиха, че обединяват усилия в стремежа президентът на федерацията Данчо Лазаров да бъде сменен и да се постигне нов начин на управление на волейбола.

"Крайно време е да имаме федерация, която да спре безконтролното спускане надолу", каза Николов.

"Мен лично това, което ме притеснява, е, че федерацията реално е във фалит, а човекът, който разписва всички плащания, е Данчо Лазаров. Очевидното е, че федерацията в лицето на Данчо Лазаров не се справя с управлението на финансите. Дължат се пари не само на треньори, на състезатели. Дължат се пари на клубове, на хотели, доставчици. И оправданието постоянно е: "Няма пари, няма пари", каза Николов.

Представителите на инициативния комитет за свикването на извънредно изборно събрание ще настояват за финансова проверка във федерацията. Никой от тях не знае какво точно е финансовото положение, но според Николов само задълженията към бивши треньори и служители в националните отбори са малко над 100 хил. лева.

По думите му бившият селекционер Камило Плачи има да получава две заплати.

Николов призова министерството на спорта да забави превеждането на финансирането към федерацията, за да не могат парите да бъдат използвани за евентуалното подкупване на клубове по време на общото събрание.

"Освен идеите е важно финансирането. Тук е най-съществената роля на инициативния комитет, да се обединим върху една фигура, да ръководи финансите много по-прозрачно", каза президентът на ЦСКА Александър Попов.

"На първо място поставяме като опорна точка прозрачността на федерацията. Която в момента липсва. Има членове на УС, които не могат да отговорят на зададените въпроси. Не знаят финансовото състояние, не знаят приходи и разходи. Трябва да се сложи ред с външен одит", добави Попов.

"Тази федерация трябва да има финансова стабилност. А не да се говори зад гърбовете, че е с 1 милион (лева) на "червено", и то от десет години насам", каза президентът на "Славия" Иван Сеферинов, който от много години е в ръководството на федерацията, но също се обяви за промяна.

Дневник