Протестните акции на движението "жълти жилетки" са нанесли сериозни щети на френските търговци и на държавния бюджет. Година след началото на демонстрациите властите ги оценяват на 2.5 милиарда евро, съобщи днес френското радио Ер Те Ел, цитирайки данни на правителството.

За една година 5 хил. производители и търговски обекти, пострадали от агресивните действия на демонстрантите, са се обърнали за помощ към правителството, за да не закрият бизнеса си.

Много от тях са помолили за отсрочки на плащанията във фонда за социално осигуряване и други налози в размер на 460 милиона евро. Застрахователните компании са изплатили за миналата година 230 милиона евро компенсации на 13 хил. компании.

Закриването на търговски и производствени обекти заради акциите на "жълтите жилетки" или възстановяването им след нанесени сериозни щети са довели до частична безработица на 75 хил. души в цялата страна. Силно са пострадали хотели и ресторанти, а също и магазини и транспортни дружества.

Акциите на "жълтите жилетки" започнаха във Франция на 17 ноември 2018 година. Първоначално те преминаваха под знака на протеста срещу повишението на акцизите за автомобилните горива и затова "униформа" на движението станаха светлоотразителните жълти жилетки на шофьорите.

Първата акция според данни на организаторите събра 282 хил. души, но оттогава мобилизацията постоянно отслабва. В списъка на исканията на "жълтите жилетки" сега вече има не само социално-икономически, но и политически искания към управляващите.

Оправдан ли е протестът?

Година след появата на "жълтите жилетки" във Франция двама от всеки трима французи смятат, че протестът им е оправдан, пише френският в. "Фигаро".

Социалното движение, протестиращо срещу социалната и данъчната политика на правителството, ще отбележи в събота първата си годишнина. Французите продължават да го подкрепят, сочат данни от анкета на центъра "Одокса" и компанията "Дентсу консалтинг", цитирани в материала.

Шейсет и девет на сто от участниците намират протеста на "жълтите жилетки" за "по-скоро" или "напълно" оправдан и само за 13 процента той е съвсем неуместен. В общи линии французите смятат, че движението им е от полза.

Петдесет и осем на сто от запитаните заявяват, че проявите на "жълтите жилетки" са били "по-скоро нещо добро" за "хора като тях". Още по-голям е делът на тези отговори при анкетираните със средно образование - 60 на сто, или с по-ниско - 63 процента.

Повечето французи одобряват движението, но според мнозина - 64 процента, президентът Еманюел Макрон и правителството "недостатъчно" са се съобразявали с него.

Разделени са мненията за темпото, с което властите реагират на протестните искания. Трийсет и шест на сто биха желали Макрон и кабинетът "да ускорят ритъма" на социалните и икономическите мерки, но също толкова предпочитат известно "забавяне". А 28 процента одобряват сегашното темпо.

Дневник