Проекти за участие в международния конкурс на Столичната община за възстановяване и обновяване на площадното пространство на пл. "Св. Неделя" са подали седем водещи архитектурни бюра от Италия, Франция, Русия и България, съобщиха от кметството.

Предложенията са на консорциум: OW/MA/CL с членове One Works, Maofficina, Сracknell; студио "Паола Вигано"; "Конкурент-90" ЕООД; студио "Вилмот"; студио "Фуксас"; обединение AI Architects LLD, CLAB Architettura, Юрий Шередега, Дина Дридзе, Евгений Ширинян; обединение "Джи Ти Ер Еф & студио "Морфе" с участници в обединението: студио "Морфе" и "Джовани Тортели Роберто Фрасони Аркитети".

На 28 и 29 ноември международното жури ще оцени и класира идейните проекти. В журито участват главните архитекти на Москва и Варшава, архитекти от Ротердам, Атина, Тирана, както и представители на Камарата на архитектите в България, Съюза на архитектите, Регионален исторически музей - София, Университета по архитектура, строителство и геодезия, НАГ и СОС, припомнят от общината.

Международният конкурс за реконструкция на пл. "Св. Неделя" заедно с експониране на разкритото археологическо наследство беше обявен през февруари тази година. На първия етап на конкурса участваха 14 екипа, като до втори кръг – изготвяне на идеен проект – достигнаха 7, сред които утвърдени архитектурни студиа от Италия, Франция, Русия и България.

На автора на класирания на първо място проект Столичната община ще възложи изработването на проектите за обновяване на пл. "Св. Неделя".

Междувременно Съюзът на архитектите в България (САБ) обяви алтернативен конкурс за проект на обновяването на площад "Св. Неделя". В него победител ще бъде избран от жури, в което членуват представители на САБ и от Камарата на архитектите в България - регионална колегия София-град. Негов председател е проф. Борислав Борисов, ректор на Висшето строително училище "Любен Каравелов".

Като причина за обявяването на алтернативния конкурс председателят на САБ проф. Тодор Булев обяви, че условията на международния конкурс силно са ограничили възможностите за участие в него на български архитекти. Сред тях са 1.5 милиона лева оборот, от които 750 хиляди лева за подобни проекти за последните 3 години, 15-членен екип и 25 хиляди кв.м проектирани площади.
В алтернативния конкурс досега са приети 15 идейни проекта на различни архитектурни екипи, като крайният срок за участие е 25 ноември.

После разработките ще бъдат представени на изложба, след което е планирано общественото им обсъждане и оценка. На 30 ноември журито на конкурса ще обяви победителя и подгласниците му.

Конкурсът на общината за обновяването на площад "Света Неделя" беше обявен през септември миналата година, а месец по-късно беше прекратен и пуснат с нови условия след протест от Камарата на архитектите в България.

Дневник