Президентите на Русия, Украйна и Франция, както и канцлерът на Германия ще се срещнат за пръв път от 3 години за преговори за уреждане на конфликта в Източна Украйна. Това ще стане на 9 декември в Париж, съобщи в."Фигаро", позовавайки се на Елисейския дворец.

Последната подобна среща на т.нар. Нормандски формат бе през 2016 г. Тогава във Франция и Украйна имаше други лидери. Сега от френското президентство говорят за "отваряне на нова страница в изпълнението на Минските споразумения".

Пред "Интерфакс" са потвърдили от пресцентъра на германското правителство, че Ангела Меркел ще присъства на срещата във Франция. Датата бе потвърдена и в профила в "Туитър" на кабинета на украинския президент.

За съживяване на Нормандския формат се заговори усилено след изборите в Украйна тази пролет, но Москва на няколко пъти настоява, че първо трябва да бъдат раздалечени въоръжените сили в Донбас. Това започнаха да правят украинците през октомври и сепаратистите през ноември.

Среща на Владимир Путин със Зеленски още не е имало, макар за това да работеше първият президент на Казахстан Нурсултан Назарбаев. В четвъртък Путин каза, че ако ще има разговори, то те ще са в Нормандския формат.

Дневник