Българската стопанска камара (БСК) се обяви против предложението на управляващите да не се изплаща обезщетение за първия ден от болничния. Според организацията "подобно предложение е поредното доказателство, че обществото ни е неспособно да се справи с този феномен, а държавата не е в състояние да приложи фокусиран и адекватен механизъм за контрол на тази практика".

"В продължение на 10 години работодателите са "санкционирани" за първите три дни от временната нетрудоспособност на служителите си, а сега се предлага тази отговорност частично да се споделя от осигурените лица. Опитът да излекуваме една обществена несправедливост с въвеждането на друга ще доведе до задълбочаване на дисбалансите в осигурителната система и до повишаване на социалното напрежение", пише в разпространената от БСК позиция.

Според камарата е нужен пакет от мерки, за да се реши проблемът. От там припомнят, че при представянето на бщджета за следващата година са възразили срещу забавянето на необходимите реформи в пенсионно осигурителната система, включително срещу съхраняването на режима на изплащане на обезщетенията за първите три дни от временната нетрудоспособност.

"Предложението за неизплащане на обезщетение за първия ден от временна неработоспособност на осигурените лица практически санкционира мнозинството коректни лица, заради малцинството некоректни. Битката с некоректните е изцяло ангажимент на държавата, която следва да въведе необходимите механизми за недопускане на злоупотреби и ефективно санкциониране на нарушителите", пише още в позицията на БСК.

"Задължението на работодателите да изплащат първите три дни болнични беше въведено като временна антикризисна мярка за една година през 2010 г., а действа вече девет години", завършват от БСК.

Дневник