Цяла седмица, наситена с различни прояви, посветиха на Международния ден на толерантността 16 ноември ученици от СУ „Йоан Екзарх Български“.

Първолачетата от Iа клас с класен ръководител Севдалина Петкова подеха инициативата да покажат, колко е важно да бъдеш добър, състрадателен и търпелив към другия и успяха да заразят и да предадат доброто към други класове в училището. Те обявиха „Седмица на толерантността“ и в поредица уроци и инициативи дискутираха по темата, какво е да си различен и колко е важно да бъдеш толерантен към хората. Децата приеха и гостуваха на свои съученици от други класове, заедно гледаха филм за добротата, разменяха си подаръци в знак на приятелство.

Темата „Различни, но заедно“ провокира най-много размисли у малките ученици. Те гледаха филм за хората с различни физически проблеми и разбраха, че е важно да се отнасяме с уважение и разбиране към тях. Научиха за Брайловата азбука, за белия бастун и кучетата водачи;  обсъждаха различни ситуации от живота на хора с увреждания и че те също могат да участват в спортни състезания и да бъдат победители.

„Темата за хората с увреждания най-много впечатли нашите ученици и ги провокира да мислят за това, как може да им се помогне. Освен това, в Седмицата на толерантността говорихме и за това, че ние всички по много неща си приличаме, но има и много неща, по които се различаваме и трябва да бъдем толерантни и да се отнасяме с уважение към различията у другия“, обясни Севдалина Петкова. Тя допълни, че освен знанията от уроците в учебниците, са необходими и такива уроци по човечност, които да помагат за борбата с агресията у подрастващите и формирането на ценностната им система като добри и толерантни хора.

На 16 ноември се отбелязва Международният ден на толерантността. На същата дата през 1995 година, държавите членки на ЮНЕСКО приемат Декларацията за принципите на толерантността. А през 1996 г. Общото събрание на ООН призовава страните членки да почитат датата за ден на толерантността, като с това поставя началото на кампания за разпространение на равенството и отричането на дискриминацията.

ШУМ.БГ