Висшите учебни заведения и научните организации са произвели общо 330 нови професори и доценти през последната година. Това показва справка на Министерството на образованието и науката, след влизането в сила на единните минимални критерии за заемане на академични длъжности.

От ноември м.г. до сега в университетите има 93 нови професори, 168 доценти, 241 главни асистенти и 170 асистенти, а в научните организации - 35 професори, 34 доценти, 56 главни асистенти и 34 асистенти. В същото време висшите учебни заведения са дали научна степен "доктор" на 886 души и "доктор на науките" - на 31, а научните организации - съответно на 110 и на седем души. Данните бяха цитирани от ресорния министър Красимир Вълчев в парламента в петък.

Учените, заели академични длъжности за последната година, са значително по-малко в сравнение с тези, заемащи такива длъжности в годините преди реформата. За три години от закриването на Висшата атестационна комисия през 2010 г. висшите учебни заведения са произвели 1139 професори и 1324 доценти, или средно по 812 на година. В последните години техният брой бе малко по-малък.

Кандидатите за професори, доценти и главни асистенти вече трябва да "събират" определен брой точки по обобщени показатели в съответната научна област. Показателите са два вида – наукометрични, които отразяват научните постижения или постижения в художествено-творческата или спортната дейност; и такива, които отразяват постижения в преподавателската дейност. Всеки университет обаче може да има и допълнителни изисквания.

Дневник