Във връзка с медийни публикации, съдържащи доклад и подписка с искане за оставки на ръководството на БСП, членове на левицата сигнализираха в централата на партията, че нито са полагали подписа си под такъв текст, нито са дали устно съгласие името им да присъства сред изброените". Това съобщиха днес от централата на левицата.

Вчера около 50 социалисти в подписка и в анализ на резултатите от местните избори, озаглавен "Обективен прочит", поискаха оставка на лидера на БСП Корнелия Нинова, Изпълнителното бюро на партията и предизборния й щаб. Те казват, че партията на практика е повторила резултатите от изборите през 2015 г., когато има 60 кметове на общини и 930 общински съветници, докато сега има 58 кметове на общини и 1006 съветници.

Изтеклият документ е подписан от бившите лидери на БСП Сергей Станишев и Михаил Миков, от други представители на вътрешната опозиция като Атанас Мерджанов, Ангел Найденов, Димитър Дъбов, Георги Божинов и Борислав Гуцанов, както и от настоящи депутати от левицата като Валери Жаблянов, Красимир Янков, Антон Кутев, Лало Кирилов и Дора Янкова. Имената са 50, а членовете на Националния съвет, който в неделя ще обсъжда изборните резултати - 183.

В съобщението от партийната централа, изпратено днес, не се посочва кои са социалистите, които са се отрекли от подписката. Нито пък колко са те. Единствено се отбелязва, че тези членове на партията са разбрали от медиите, че имената им фигурират в списъка с хора, искащи промени.

Утре широкото ръководство на левицата ще обсъжда на закрит пленум изборните резултати.

Дневник