С мисъл да сложи положителен край на кошмарните квалификации за Евро 2020 българският национален отбор по футбол приема Чехия. Двата тима са на различни полюси, като чехите вече си осигуриха участие за форума догодина, докато националите заемат последното място в групата след три равенства и четири загуби.

Мачът е от 19 ч. и ще се играе през празни трибуни на Националния стадион "Васил Левски" заради наказанието за един мач без публика след расистския скандал по време на срещата с Англия.

В последния си двубой от европейските квалификации отборът ще се опита да прекъсне серията от 12 мача без победа, която продължава вече повече от година. Българският тим е изправен пред угрозата за пръв път в историята си да остане без победа в квалификации за европейско или световно.

Срещата с Чехия е първият официален двубой за селекционера Георги Дерменджиев. Специалистът вече води тима в контролата срещу Парагвай, като българите не впечатлиха с играта си.

Лебедовата песен на капитана

Голямата новина около двубоя с Чехия дойде от капитана Ивелин Попов, който обяви, че се оттегля от тима след мача. Той подкрепи решението си с тезата, че е "извървял своя път" и иска да даде поле за изява на младите.

"Надявам се да започна от първата минута, защото обявявам, че утре ще ми е последният мач за националния отбор. Изчаках да се класираме за баражите и успяхме през Лигата на нациите. Като 32-годишен, с 90-ти мач утре и 12 години винаги съм бил част от националния отбор, предавам щафетата на по-младите. Това е правилният път, като се смени поколението", каза Попов.

Според него оттеглянето му ще намали напрежението в отбора. Той дори се извини на бившия президент на Български футболен съюз Борислав Михайлов, че по време на 14-годишния му престой отборът не е успял да се класира за голям форум.

Дерменджиев обяви, че ще направи промени в сравнение с мача с Парагвай. От друга страна, селекционерът Ярослав Шилхави заяви, че тимът му ще подходи професионално и ще търси победата.

"Не е лесно да се мотивират футболисти да играят пред празни трибуни. Футболът се играе за публиката. Ще направим всичко, което се изисква от нас", каза Шилхави в навечерието на мача.

Дневник