Футболните национали завършиха квалификациите за Евро 2020 с победа, след като надвиха Чехия с 1:0. Срещата, която сложи край на квалификациите и годината за представителния отбор, се игра пред празни трибуни заради наказанието от мача с Англия, белязан от расистки възгласи.

Единственото попадение в двубоя отбеляза Васил Божиков, който беше точен в 55-ата минута.

Победата сложи край на серия от 12 поредни срещи без успех за България. За последно тимът беше победил Кипър на 13 октомври 2018 г., след което записа седем загуби и пет равенства. Това беше и втората най-дълга серия без победа в историята на националния отбор.

В мача за последен път с екипа на България игра Ивелин Попов, който ден по-рано обяви, че се оотказва от представителния тим. В 90-ия си мач капитанът беше един от най-активните на терена.

С успеха България събра шест точки и завършва квалификациите на четвърто място в група А. Зад тима остава Черна гора с три. Чехия е втори с 15 точки. В другата среща в групата Англия победи Косово с 4:0 за седмата си победа.

Селекционерът Георги Дерменджиев направи три промени от състава, който три дни по-рано загуби от Парагвай в приятелски мач. Кирил Десподов, Петър Занев и Васил Божиков започнаха вместо Тодор Неделев, Иван Горанов и Божидар Чорбаджийски. На вратата отново беше Георги Георгиев, който дебютира за тима срещу Парагвай.

Чешкият състав, който вече си беше осигурил класиране на Евро 2020, излезе с няколко футболисти, които играят по-рядко.

Бъллгарските футболисти действаха по-организирано от срещата с Парагвай и с бяха с една идея по-агресивни, опитвайки се да държат инициативата. В няколко момента България успя да създаде положения пред чешката врата, но последното подаване се оказваше неточно.

За 45 минути България отправи един точен удар, но най-доброто положение дойде след контраатака, при която обаче Кирил Десподов не намери Ивелин Попов.

От своя страна Чехия стигна до няколко разбърквания след корнер, а в 36-ата минута Георги Георгиев трябваше да се намесва след силен удар на Сучек.

В началото на второто полувреме Чехия опита да бъде по-активния тим и да контролира играта. Гостите държаха повече топката, но България успя да открие резултата.

В 55-ата минута Кирил Десподов центрира остро т пряк свободен удар, Васил Божиков избяга от бранителите на Чехия и реализира с глава в мрежата на гостите - 1:0.

Дневник