Планираното замразяване на наемите в Берлин нарушава германската конституция, заяви федералното министерство на вътрешните работи в имейл, изпратен до ДПА. Това мнение е изразило ведомството в отговор на запитване от Кай Вегнер, член на управляващия десноцентристки Християндемократически съюз (ХДС).

През октомври правителството на германската провинция Берлин одобри замразяване на наемите за пет години, за да се противопостави на нарастващите наеми на един от най-динамичните пазари на недвижими имоти.

Лявото правителство на провинция Берлин иска да замрази наема на апартаменти, построени преди 2014 година, както и да ограничи размера на наемите по новите договори. Управата на провинцията се надява ограниченията да бъдат въведени от началото на идната година.

Според вътрешното министерство обаче провинция Берлин няма юридически права да приеме закон за ограничаване на наемите, тъй като това е в правомощията на федералното правителство.

През последните десет години наемите рязко нараснаха в Берлин и други германски градове. Макар и сравнително по-евтин за живеене в сравнение с други европейски столици, Берлин има относително висока безработица, а равнището на бедност лиши много хора от възможността да си намерят достъпно жилище. /БТА

Дневник