Нито един депутат на опозицията не влезе в беларуския парламент след изборите тази неделя, предаде Ройтерс. Така президентът Александър Лукашенко запази здравия си захват за властта след 25-годишно управление, което най-вероятно няма да приключи скоро - държавният глава обяви, че ще участва на президентските избори през 2020 г.

Жителите на Беларус избираха 110 депутати в долната камара на парламента. За местата претендираха над 500 кандидати. Според данни 77,2 процента от избирателита са гласували, което с 3 процента повече от предишните избори през 2016 г. На сайта са качени имената на избраните депутати и тяхната политическа принадлежност. Всички те са от партии и организации, подкрепящи властта.

Членовете на долната камара се избират по мажоритарната система.

Шейсет и пет годишният лидер даде повече свобода на опозицията през последните години, като освободи политически затворници. Целта му е да подобри отношенията си със Запада, след търканията в последно време с традиционния си съюзник - Москва.

През 2016 г. двама представители на опозицията успяха да си спечелят места в парламента за първи път от 20 години насам, но на нито един от тях не бе позволено да се кандидатира този път. Лукашенко сподели, че народът на Беларус може да гласува против него на изборите догодина.

    "Обещал съм, че няма да стоя на този пост, докато пръстите ми посинеят. Вярвайте ми, не е най-мекото кресло", отбеляза той пред на репортери.

Президентът също използва случая, за да заплаши Русия, че няма да подпише споразумение за интеграция, ако Москва не разреши спор относно енергийните субсидии. Бяха организирани малки протести с участието на 300-400 души малко преди изборите, които опозицята обяви за предизвестени.

    "Резултатът отдавна се знае. Властите си избраха кандидатите. Смяната на властта не е възможна чрез избори", сподели пред Ройтерс Николай Статкевич - лидер на опозицията.

През септември САЩ и Беларус обявиха, че ще подновят дипломатическите си отношения за първи път от 2008 г. насам. Вашингтон също сигнализира, че може да отмени санкции срещу Минск, в зависимост от начина на провеждане на парламентарните и президентските избори.

Санкциите на САЩ и ЕС спрямо Беларус за отношението на страната към политическите опоненти бяха вдигнати през 2016 г., след като бяха освободени политически затворници и бяха извършени други реформи.

Отношенията между Москва и Минск се влошиха, след като Лукашенко отказа да признае анексията на Крим през 2014 г. В отговор Кремъл отряза субсидии към Беларус.

Лукашенко твърди, че Москва се опитва да присъедини Беларус към Русия и обвинява Кремъл, че изпада в "истерия" заради опита на Минск да балансира между Запада и Изтока.

    "Беларус е пред угрозата да бъде присъединена към Русия. Лукашенко се противопоставя, но няма лостовете за продължителна съпротива", заяви Статкевич, който бе арестуван за 4 години, след като участва на президентските избори срещу държавния глава през 2010 г.

Клуб Z