Волейболните клубове, които се обявиха за промяна в ръководството на федерацията (БФВ), обвиниха дългогодишния президент Данчо Лазаров в отправяне на заплахи към други клубове. Според оформилата се опозиция "някои дами и господа от статуквото" манипулират и създават внушения.

Преди дни ЦСКА, "Левски", "Хебър", "Марек", "Марица" и други водещи клубове обявиха, че работят за свикване на извънредно изборно общо събрание. Целта е свалянето на Лазаров от власт.

Сега от инициативния комитет изтъкват, че "БФВ не е Данчо Лазаров, БФВ не е еднолично търговско дружество, а БФВ сме всички ние".

"Нека да защитим любимия си спорт от реваншизма, да спасим нашия спорт от задкулисието и тоталитарния модел на управление, да бъдем една прозрачна, демократична и финансово стабилна федерация. Нека всички заедно да спрем диктатурата и потъването на българския волейбол още на 20 декември, а след това отново заедно да започнем промяната", се казва в открито писмо.

От комитета твърдят, че искат да създадат отворена структура, в която всеки да е свободен да изрази мнението си, без да се страхува, че ще пострада след това. И добавят, че в следващите дни ще бъде представена програма за развитие на волейбола.

"Не се поддавайте на манипулации, заплахи и внушения. Бъдете смели и не се страхувайте да изразите позицията си. Ние вярваме в принципността, вярваме в законите и правилата и всеки един подобен опит за манипулации ще бъде веднага атакуван от нас по съответния ред", пишат от инициативния комитет.

"Ние не обещаваме нереални неща, не обещаваме милиони левове да потекат към всеки клуб. Ние сме част от всички клубове в България и вярваме, че решенията за развитието на волейбола трябва и ще се вземат от всички клубове - членове на БФВ, а не да се спускат от един човек. Така е нормално, морално и законно", добавят от опозицията.

В петък президентът на "Левски" и бивш капитан на националния отбор Владимир Николов заяви, че федерацията (БФВ) е във фалит. "Дневник" изпрати въпроси по темата с финансовото състояние на БФВ до министерството на спорта, но до момента няма получен отговор.

"Това, че има проблеми в някои федерации на ниво ръководство - винаги има, във всички федерации. Има едни хора, които искат да вземат властта - смятат, че могат да управляват по-адекватно. Има хора, които са недоволни от управлението - това е демокрацията. Изборът на президенти и ръководства се извършва от клубовете. Трябва да бъдем толерантни и да им дадем възможност да си проведат изборите. Нашата работа е да внимаваме да няма натиск от федерациите върху клубовете", каза министърът на спорта Красен Кралев.

Дневник