Унгарското правителство предложи законодателство, което ще затегне контрола му върху съдилищата и независимите училища в страната, предаде "Ройтерс".

Една от мерките, внесени в парламента миналата седмица, ще подсили Конституционния съд, в който повечето съдии се избират от управляващата партия.

Откакто спечели властта преди почти 10 години, партията на премиера Виктор Орбан затегна контрола върху медиите и съдилищата, често влизайки в конфликт с Европейския съюз.

По-рано този месец правителството изостави спорните си планове за създаване на отделни административни съдилища. Управляващите обаче обещаха да прокарат законодателство, което да ускори делата в административните съдилища, в които са замесени правителствени органи, а правосъдният министър Юдит Варга внесе законопроект от 200 страници миналата седмица.

Той ще позволи на държавните органи да обжалват в Конституционния съд решения на съдилища на по-ниска инстанция, ако мислят, че те нарушават конституционните им права или ограничават властта им.

Според "Амнести интернешънъл" законопроектът ще засили контрола на Конституционния съд върху по-нискоинстанционните съдилища.

Унгарският хелзинкски комитет заяви, че предложението ще позволи на правителството да насочи политически чувствителни случаи към Конституционния съд, който често в миналото е взимал решения в полза на правителството. Той има 15 членове, избирани от парламента, в който "Фидес" разполага с мнозинство от две трети.

По думите на Варга правителството иска да даде "ясна рамка" за административните дела и да ускори процеса по обжалване.

Промени за училищата

Правителството внесе в парламента и законопроект, който ще принуди независимите училища да кандидатстват повторно за лицензите си от следващата година. Така бъдещата им дейност ще зависи от одобрението на министъра на образованието.

Алтернативните училища, чиито методи на преподаване и учебни програми са различни от тези в държавните, ще трябва да кандидатстват за ново разрешително от април. Тези, които не успеят, няма да могат да работят следващата учебна година.

"Отсега нататък ще зависи от прищевките на министъра да решава кои училища ще могат да функционират и кои не", коментира Мартон Ашбот, адвокат в унгарския Съюз за граждански свободи.

Според законопроекта промените ще гарантират съвместимост сред училищата.

Унгарският Валдорфски съюз, група на алтернативни училища, заяви, че промените ще сложат край на държавното признаване на алтернативните учебни методи.

Милиардерът Джордж Сорос вече влезе в спор с правителството заради образованието. Неговият Централноевропейски университет беше принуден да отвори кампус във Виена тази година, след като заяви, че ключови курсове са били изключени от Унгария.

Дневник