Диригентът Рамиро Ариста от Аржентина и японската пианистка Йоко Нагашима са гости на симфоничния концерт на шуменската Симфониета, който ще се проведе на 21 ноември на сцената на концертна зала „Проф. Венета Вичева“ в четвъртък от 18:35 часа.

В концертната програма заедно с шуменските симфоници те ще представят музиката към единствения балет на Моцарт „Малкото нищо“, Концерт за пиано и оркестър № 11 от Йозеф Хайдн и премиерно изпълнение на Симфония в ре мажор от чешкия композитор Ян Вацлав Воржишек.

Рамиро Ариста се очертава като един от водещите диригенти на своето поколение. След сензационният си дебют в Санктпетербургската филхармония през март 2010 г. той е работил с Ярославската филхармония, Лвов филхармония, филхармония Тимишоара, филхармония Брашов, Националния симфоничен оркестър на Република Молдова, Симфоничния оркестър на Венецуела - „Los Llanos”,  и с Националния симфоничен оркестър на Боливия.

Йоко Нагашима започва да изучава пиано на 3-годишна възраст. Завършва факултет „Наука и технологии” към университета – Нихон и Музикална академия – Шова. Изучава пиано при Мами Такао, Макико Ишида, Йоко Ясохима. През 2003 г. изнася рецитал, на който изпълнява вариации върху тема от Хайдн за 4 ръце. В периода 2003 – 2005 г. свири музика от Брамс на изложби „Музика за хармонията на цветята и сърцето” на художничката Фумие Като. Част от дуо виолончело и пиано „Евръгрийн“ през 2008 г. изнася концерти с музика от Торо Такемицу.

Вече десет години Йоко Нагашима е търсен солист в Европа и ежегодно изнася концерти на стария континент. През 2012 година е солист на руския Камерен оркестър в Архангелск. Йоко Нагашима изнася редица концерти в България – свирила е със Симфониета – Видин, Симфониета – Враца, Разградска филхармония, Симфониета – Шумен, Симфоничния оркестър в Сливен и други. 

ШУМ.БГ