Месец след загубата на кметското място в Будапеща кабинетът на премиера Виктор Орбан обяви предложение за ограничаване на бюджетните правомощия на човека, управляващ най-големия град в Унгария.

Това става, след като вотът отне от партия "Фидес" контрола над четири от петте най-големи града - най-лошият резултат за Орбан от десетилетие - след като опозицията координира действията си за втори път тази година.

Законопроектът цели да се приоритизира системата на градския транспорт, страдаща от недофинансиране и разчитала и при предишния кмет - съюзник на Орбан - на инжекции от централното правителство. Мярката обаче вероятно ще засегне разходите за социални услуги (от които "Фидес" не се отказваше, докато бе на власт в града), като принуди столицата да пренасочи част от постъпленията от данъци (около 500 млн. долара годишно) именно към транспорта.

Кметът Гергей Карачон поиска от правителството да изтегли законопроекта и отправи молба към Орбан да не се оттегля от обещанието си да работи с местната власт дори там, където "Фидес" е загубила. Според заместника му Амбруш Киш Будапеща може да се окаже затруднена и под "финансов натиск" - градът вече и бездруго харчи половината от постъпленията от данъци, плащани от бизнеса, за автобуси, трамваи и метро.

Битка за власт

Министър от кабинета на Орбан, чието име не се споменава, същевременно твърди, че централното правителство ще продължи да подкрепя градския транспорт в столицата както и преди. През годините Орбан иззе много правомощия от местната власт, а с тях - и части от бюджета им, централизира образованието и здравеопазването.

Предложението може да даде път на тригодишна борба за власт между Орбан и противниците му преди изборите през 2022 г., отбелязва "Блумбърг".

Днес социалистическата партия - най-голямата опозиционна формация - обяви, че подкрепя инициативата на Карачон за съпротива срещу Орбан да се формира "съюз на свободните градове" като подготовка, за да се "мобилизира демократичната опозиция на улиците".

В началото на месеца Карачон отправи първия си удар срещу политиките на Орбан, като обяви "извънредно положение за климата" в Будапеща. Унгарските власти са против усилията на ЕС за постигане на "климатична неутралност" до 2050 г., пише EurActiv. Той също така предложи да бъдат забранени някои спорни строителни проекти.

Дневник