Изпълнителния директор на "Топлофикация София" Кремен Георгиев е подал молба за напускане, съобщи пресцентърът на дружеството. Искането е постъпило днес в надзорния съвет на компанията.

Решението на Георгиев идва в резултат на предварително обсъждане на по-ранен етап с надзорния съвет и е било прието единодушно от него, се казва в съобщението. Новият ръководител на "Топлофикация София" е Александър Александров. Той е магистър по "Топлоенергетика" от Техническия университет - София, с няколко специализации в Германия, включително по Програма за обучение на висши мениджърски кадри (еквивалент на МВА), и повече от 20-годишен опит на ръководни позиции във водещи български и международни компании, се казва в кратката му биография.

Смяната на изпълнителния директор на "Топлофикация София" идва няколко месеца след като "Булгаргаз" заведе дело срещу дружеството за дължими 35 млн. лева за доставен природен газ. Сумата е част от общо дълг от над 120 млн. лв. Той беше натрупан само за година, в периода август 2018 - август 2019 година, след като преди това "Булгаргаз" продаде на Българския енергиен холдинг вземанията си от столичното дружество в размер на 105 млн. лева.

"Необяснимо е как за такъв кратък период са натрупани толкова големи задължения. В същото време, ако направите преглед на финансовия отчет на "Топлофикация София" за 2018 година, ще разберете, че техните постъпления са достатъчни, за да могат да си покриват задълженията към "Булгаргаз" за доставен газ", каза тогава шефът на "Булгаргаз" Николай Павлов.

Общо дълговете на столичната топлофикация са за над 800 млн. лева, обяви през юли Столичният общински съвет. Като вариант за спасение той възложи на "Топлофикация София" да търси международен консултант, който да извърши оценка на сегашното положение на дружеството, правен анализ, както и икономически и технологичен одит. До март 2020 г. дружеството трябва да представи този анализ, с който да се определи посока за стабилизиране и най-вече за технологична модернизация.

Спасението е в чуждестранен инвеститор, който да вложи 257.4 милиона евро в закъсалото дружество за технологичното му обновление, препоръчва докладът на работна група от експерти, който бе приет от общинския съвет.

Дневник