Да демонстрираш недоволството си е право, но демонстрациите са едно, а безредиците друго", заяви вчера иранският президент Хасан Рохани във връзка с протестното движение, започнало в петък вечерта в няколко ирански града. "Не бива да позволяваме да има несигурност в обществото", добави той.

В събота демонстрациите срещу обявеното увеличаване на цените на горивата доведоха до сблъсъци между демонстранти и силите на реда. Полицай почина вчера от раните си, след като бе прострелян в събота вечерта при конфронтация с въоръжени демонстранти в Керманшах, Западен Иран, съобщи държавната информационна агенция ИРНА, която се позовава на шефа на местната полиция. Четиридесет души бяха арестувани в събота в Язд, Централен Иран.

До тези сблъсъци се стигна ден след като правителството изненадващо съобщи, че увеличава цената на бензина. Реформата бе представена като мярка, средствата от която ще бъдат предоставени на изпитващи затруднения домакинства в една петролна държава, чиято икономика (задушена от американските санкции) се очаква по прогнозите на Международния валутен фонд да се свие тази година с девет процента. Тя обаче веднага провокира разделения, особено в социалните мрежи и в политическата класа, която разкритикува избрания от правителството момент - само няколко месеца преди планираните за февруари парламентарни избори.

В петък вечерта след обявяването на мярката иранците излязоха по улиците в няколко града. Един човек бе убит, а няколко цивилни бяха ранени в Сирджан, Централен Иран, заяви Мохамад Махмудабади, временно изпълняващ длъжността градоначалник на Сирджан, цитиран от ИРНА. Махмудабади не даде подробности за причината за смъртта на загиналия.

ИРНА съобщи също за блокиране на пътища и на обществени инфраструктури и за бензиностанции, на които са нанесени щети. Властите освен това драстично ограничиха достъпа до интернет след началото на демонстрациите.

Подкрепата на аятолах Хаменей

Решението за увеличаване на цените на бензина получи вчера подкрепата на аятолах Али Хаменей. "Вчера, миналата нощ и нощта преди това имаше проблеми в няколко града в страната, имаше загинали и повредена инфраструктура", заяви върховният лидер, цитиран от държавната телевизия. "Не съм експерт, съществуват различни мнения, но след като ръководителите на трите клона на властта (изпълнителна, законодателна и съдебна) са взели решение, аз го подкрепям", добави Хаменей. "Някои хора със сигурност ще са недоволни от това решение, но да нанасяш щети и да палиш не е (реакция) на нормален човек, а на хулиган", каза още Хаменей. След речта му парламентът се отказа от инициативата си да се направи стъпка назад от мярката, съобщи ИРНА.

Решението за повишаване на цените на бензина бе взето в петък от Висшия съвет за икономическа координация, в който влизат президентът, председателят на парламента и ръководителят на съдебната власт. Цената на бензина ще се покачи с 50 процента за първите 60 закупени литра всеки месец и с 300 процента за следващите литри.

Президентът Хасан Рохани вече се опита през декември миналата година да увеличи цените на бензина, но инициативата беше блокирана от парламента, а страната беше разтърсена от безпрецедентни демонстрации срещу прилагането на мерките за строги икономии. Иран е една от страните по света, в които има най-големи субсидии за бензина. Насърчена от ниските цени, консумацията на гориво се увеличи с 90 милиона литра, потребявани всеки ден от 80 милиона жители.

Средствата, получени вследствие покачването на цената на бензина, ще бъдат предоставени на иранците с икономически затруднения, които са близо 75 процента от населението, според Хасан Рохани. Сумите, които ще се предоставят на около 60 милиона иранци, ще варират от 550 000 риала (с равностойност от близо 420 евро) за двойките до два милиона риала (1580 евро) за домакинствата с петима и повече членове. "Нито един риал няма да отиде за държавната хазна", увери президентът Рохани.

Икономическа криза

Ниските цени на горивото водят освен това до сериозна контрабанда, която според ИРНА е между десет и двадесет милиона литра на ден, които изтичат в съседен Пакистан, където цените на горивата са по-високи.

Рохани обяви в петък, че не се е съгласил с призивите към правителството цените на бензина да бъдат увеличени до нивото на тези в други страни от региона с аргумента, че това ще увеличи и инфлацията, която и без това е доста висока.

Контрабандата бе стимулирана и от рухването на риала на валутния пазар, което е свързано частично и с възобновените миналата година американски икономически санкции след едностранното изтегляне на САЩ от ядреното споразумение от 2015 г. Това решение изостри икономическата криза и лиши страната от икономическите ползи, които очакваше от сделката. Риалът рухна, инфлацията е над 40 процента, а Международният валутен фонд прогнозира намаляване на БВП с 9.5 процента тази година и стагнация през следващата.

/БТА, Дневник