Състав на Софийския апелативен съд (САС) намали с 2 години наказанието на акушерката Емилия Ковачева и я осъди на 16 г. затвор за опит за убийство на новородено. Магистратите потвърдиха и на втора инстанция обезщетението от 400 000 лв., което трябва да плати на родителите на пострадалата Никол.

Присъдата на състава с председател Камен Иванов и членове Алексей Трифонов и Емилия Колева не е окончателна и може да бъде обжалвана или протестирана пред Върховния касационен съд (ВКС).

На първа инстанция в Софийския градски съд акушерката беше осъдена на 18 години затвор за опит за убийство на новородено, а според експертизите единствено навременната намеса на лекарски екип е спасил детето.

През декември 2015 г. Емилия Ковачева беше обвинена, че в нощта на 17 срещу 18 април в неонатологичното отделение на болница "Софиямед" в стая за интензивно лечение и специални грижи за новородени направила опит умишлено да убие Никол.

Час и половина тя е била с юмруци и е душила 3-дневното тогава бебе, като му е нанесла поне 39 удара. Детето имаше множество травми, включително счупена черепна кост, и само адекватната лекарска намеса впоследствие предотвратила смъртта.

По-късно се разбра, че действията на Ковачева са били записани и на камери, като записите бяха използвани по делото. То обаче продължи близо 2 години на първа инстанция заради постоянни възражения на защитата на подсъдимата и множеството експертизи.

Днес момиченцето е на 4 г., посещава детска градина, но страда от епилепсия.

Апелативният съд се съгласява изцяло с изводите на градския съд, като решава да намали само размера на наказанието. В мотивите си апелативните магистрати подчертават, че акушерката не е страдала от психично заболяване, нито пък е имала симптомите на професионален "бърнаут" - теза, която бе поддържана от защитата, тъй като акушерката е работила 36 часа без почивка.

"Няма убедителни данни за развитието на такъв синдром у подсъдимата с оглед на упражняваната от нея професия. Колегите ѝ заявяват, че се е отнасяла отговорно към задълженията си, без оплаквания и конфликти. По делото няма данни за и от изследвания на здравето и субективните оплаквания на персонала от отделението по неонатология във връзка с охрана на труда и безопасността в болницата", пишат тримата съдии.

Едновременно с това обаче те подчертават, че Ковачева е работила много, не са ѝ осигурявани изискваните от закона почивки, работила е извънредно в нарушение на закона и това в някаква степен е допринесло за действията ѝ.

"Настоящият съдебен състав счита, че именно изброените многобройни нарушения на трудовото законодателство от страна на работодателя в значителна степен са улеснили извършването на деянието от страна на подсъдимата", посочва тричленният съдебен състав.

Освен това съдиите приемат, че наказанието на Емилия Ковачева трябва да бъде намалено, тъй като тя е изразила съжаление за стореното, вдовица е и се грижи сама за двете си деца.

Дневник