Премиерът Бойко Борисов се е обадил по телефона на лидера на синдиката "Подкрепа" Димитър Манолов, за да обсъдят намерението на управляващите да спрат плащането на първия ден от болничния лист, както и намерението на синдикатите да организират протести срещу това. Това съобщи Манолов в интервю за БНТ като уточни, че двамата са разменили аргументи за и против, които са известни на обществеността, но не даде повече подробности.

Синдикалният лидер добави, че съществуват цели фирми, които се създават единствено с цел източване на обезщетения за болест, те не плащат осигуровки на работниците и не извършват никаква дейност. Те били известни на прокуратурата, НАП също знаела за тях, но нямала механизъм да се бори. В години на криза пък работодателите насърчавали служителите си да взимат болнични, защото нямали пари за заплати, припомни президентът на "Подкрепа".

"Този, който ще отиде на ваканция в Гърция, първият ден няма да го наболи много, а за този, който е болен от грип и трябва да се лекува, този доход е много важен", каза Манолов.

Манолов намекна, че идеята за нововъведението е на НФСБ, без да я назовава като иронизира, че е "много патриотична". Тя беше артикулирана след заседание на коалиционния съвет на управляващите миналата седмица като остава неясно кой е вносителят, но финансовият министър я подкрепи. Синдикатите твърде са решени да протестират, докато сред работодателските съюзи няма единомислие дали това е начинът, по който държавата да се пребори с фалшивите листове.

По данни на Националния осигурителен институт, обявени през октомври, през първото шестмесечие болничен лист за общо заболяване са ползвали 518 хил. души за 7.3 млн. дни, а общата платена сума е 244.4 млн. лв. През същия период на 2018 г. са боледували 512 хил. души за общо 7.1 млн. работни дни, а общият размер на обезщетенията е 217.7 млн. лв.

 Дневник