САЩ промениха позицията си за т.нар. еврейски селища в територии, оспорвани с палестинците, и на практика приеха, че тази политика на Израел може да продължи. Новината за завоя на 180 градуса спрямо позицията, поддържана четири десетилетия до президента Барак Обама бе обявена от държавния секретар Майк Помпео. Израелският премиер Бенямин Нетаняху веднага я приветства като "поправяне на една историческа грешка" и призова и други държави да постъпят така, а говорител на палестинския лидер Махмуд Абас каза, че решението на Вашинтнон "напълно противоречи на международното право".

Според Помпео САЩ са се консултирали със специалисти по международно право и са стигнали до заключение, че селищата не му противоречат. Става дума за земи, които израелската армия завзема по време на войната от 1967 г. И до днес статутът им не е уреден заради продължаващи спорове с палестинците. През това време издигането на селища създава нова демографска и инфраструктурна ситуация на терен.

Най-новата резолюция на Съвета за сигурност на ООН по този въпрос - 2334 от декември 2016 г., ги обявява за "грубо нарушение" на международното право и издигането им "няма правна валидност".

Според "Джерузалем пост" ревизията на позицията от правния отдел на Държавния департамент е продължила близо една година и са били изслушани и мненията на други правителства.

Помпео посочи, че американската позиция е била непостоянна - през 1978 г. президентът Джими Картър обявява, че селищата не съответстват на международното право, а президентът Лоналд Рейгън през 1981 г. - че те не са по принцип незаконни. Днес Помпео обяви, че САЩ заемат позицията на Рейгън.

Засега не е ясно как това ще се отрази на външната политика на Вашингтон.

Това е третата изключително голяма подкрепа, която администрацията на президента Доналд Тръмп дава на Израел в ущърб на отношенията с палестинците и арабските държави. При това Вашингтон я прави преди да представи втората фаза от дългоочаквания мирен план за Близкия изток, изработван под ръководството на Джаред Къштър, зет на Тръмп. Предишните две важни стъпки са признаването на Западен Ерусалим за столица на Израел (2017 г.) и откриването на американско посолство там (2018 г.), както и признаването на анексирането през 1981 г. от Израел на Голанските възвишения, които са част от Сирия.

"Ройтерс" коментира, че не изключено Тръмп да се опитва да помогне на Нетаняху да се задържи на власт. След два пъти гласуване на предсрочни парламентарни избори тази година страната е блокирана от резултатите без категоричен победител. След вота през септември Нетаняху отново не успя да състави правителство и в момента това се опитва да направи опонентът му Бени Ганц, бивш началник на Генщаба на армията.

Дейвид Фридман, американският посланик в Ерусалим, коментира, че днешната промяна всъщност можела да ускори преговорите между Израел и палестинците. Помпео заяви, че САЩ не са се произнесли по статута на оспорваните земи на Западния бряг - той ще трябва да бъде договорен между израелци и палестинци.

Дневник