Турция може да започне нова операция в Сирия, ако кюрдските бойци, смятани от нея за терористи, не си тръгнат от региона. Това заяви министърът на външните работи Мевлют Чавушоглу, цитиран от Анадолската агенция и "Ройтерс".

По думите му САЩ и Русия не изпълняват заложеното първо в постигнатото в разговор между Анкара и Вашингтон прекратяване на огъня в операция "Извор на мира", а след това - на срещата между президентите на Турция и Русия в Сочи.

Разговорът на държавните глави Реджеп Тайип Ердоган и Владимир Путин доведе до сделка, даваща възможност на Турция да създаде т.нар. безопасна зона в Северна Сирия, където да върне избягали от войната. За целта съвместни руско-сирийски патрули трябваше да гарантират, че бойците от Силите за защита на народа (YPG), които бяха гръбнакът в коалицията на САЩ и Силите за защита на народа срещу "Ислямска държава", ще се изтеглят от района около границата.

Това обаче не се е случило и "ако не получим резултат", ще направим необходимото, заяви Чавушоглу.

Операция "Извор на мира" промени съотношението на силите в Северна Сирия, като изтика САЩ в североизточния край на страната и даде на режима на Башар ал Асад контрол върху част от териториите, изгубен още в ранните години на започналата в началото на десетилетието война.

Вашингтон се отказа от пълно изтегляне, но впоследствие реши да остави сили, които да "пазят петрола" в районите на находища в страната. Американски сили дори започнаха нови съвместни патрули със Сирийските демократични сили и бяха обвинени от Анкара, че продължават да работят с терористи.

Дневник