"Тесла" ще увеличи размера на на най-голямата в света литиево-йонна батерия, след като властите в Австралия решиха да опитат да стабилизират с подобен ход електропреносната мрежа в страната, съобщиха "Блумбърг" и "Файненшъл таймс".

Френската компания за възобновяема енергия "Неоен" обяви, че се е сключила договор с "Тесла" за увеличаване на мощността на 100-мегаватовата материя с още 50% до 150 мегавата.

Този процес ще се подпомогне от австралийското правителство със сума в размер до 72 млн. австралийски долара (близо 48 млн. щатски долара). Част от тях ще бъдат предоставени като заеми.

Вече има проекти в САЩ и другаде по света, които конкурират изграденото в края на 2017 г. (само за 100 дни) съоръжение. Целта ѝ беше в щата Южна Австралия да се реши енергийната криза, тъй като властите от години имат проблем с електроснабдяването.

Възход, но на каква цена

Свързаната с ветропарк батерия може да доставя електричество на 30 хил. домакинства в продължение на час при необходимост. Според френския ѝ оператор тя е спестила на потребителите 50 млн. австралийски долара в първата година.

"Файненшъл таймс" отбелязва, че Австралия преживява възход на възобновяемата енергия, с която се произвежда над една пета от електричеството ѝ. Инсталацията на такива мощности в последните две години върви до пет пъти по-бързо, отколкото в САЩ, Китай или ЕС, ако се съотнесе с населението на страната, според доклад на Австралийския национален университет.

Според оператора на енергийния пазар на Австралия обаче рязкото увеличаване на такива проекти може да дестабилизира мрежата. Тази опасност тревожи австралийските власти от 2016 г., когато буря остави без ток цяла Южна Австралия.

"Неоен" междувременно работи и по собствени проекти с обща мощност 900 мегавата и първоначални инвестиции за 1 млрд. австралийски (680 млн. щатски) долара в Южна Австралия, пише "Блумбърг".

Дневник