Президентът Румен Радев ще се произнесе в обозрим срок за назначаването на Иван Гешев за главен прокурор, съобщи днес той пред журналисти. Единственият кандидат за поста беше преизбран миналата седмица от Висшия съдебен съвет (ВСС), след като Радев се възползва от правото си да върне избора.

Сега по Конституция Радев трябва да подпише указа за назначаването на Иван Гешев, но срок за това няма.

"Ултиматуми не приемам от никого. Ще реша в обозрим срок. Виждате, че аз не съм човек, който използва различни машинации. Отговорът на всички ваши въпроси е в конституцията. Четете внимателно", обяви Радев в отговор на въпрос на журналисти дали ще се вслуша в призива на ВСС да подпише указа по-бързо.

Попитан дали ще се възползва от възможността да поиска тълкувание на избора от Конституционния съд, Радев каза: "Четете конституцията. Там са всички варианти. Там е отговорът на вашия въпрос. Аз ще се произнеса в обозрим срок." Попитан какво означа това, президентът отвърна: "Когато реша."

Румен Радев припомни, че се е обърнал към ВСС с настояване да има състезание между кандидати при избора на нов главен прокурор, но това не се е случило.

Вчера участниците в поредния протест срещу избора на Иван Гешев призоваха президента да прояви смелост и да сезира Конституционния съд. "Искаме да му вдъхнем смелост и кураж, за да има правосъдие за всеки", заявиха организаторите.

Дневник