Последният астронавт, който ще пътува според договора на НАСА с "Роскосмос" до Международната космическа станция с руски кораб "Союз", ще е Крис Касиди. Това ще стане през април 2020 г., а руската космическа агенция обмисля американско искане за допълнителни места, съобщи ТАСС.

Касиди зае мястото на японец за мисията МКС-63 и ще остане в орбита до октомври, а за пръв път от 20 години насам следващите две - МКС-64 и МКС-65, ще са съставени само от руснаци. Изцяло руски екипажи не са летели до орбитална станция, откакто през 2001 г. бе унищожена с контролирано спускане към Земята съветската "Мир".

Отчетът на одиторите на НАСА

Американската аерокосмическа агенция (NASA) съобщи преди дни колко е платила на Русия за полети на астронавти с руски ракети. За 70 от общо 239 души, изпратени от САЩ и партньори на борда на МКС, са купени места на "Союз" за общо 3.9 млрд. долара. От спирането на космическите совалки през 2011 г. насам това става единствено с руски ракети, а НАСА поиска още места, защото не е сигурно спазването на срокове от частни компании за изработването на американски ракети и кораби.

По съвместни проекти с агенцията работят компании като Boeing и SpaceX и идеята е до 2024 г. те да успеят да изпратят до орбиталната станция поне 48 души. Но програмите им се бавят поне с 2 години и ако не покажат работещ комплекс до април 2020 г., на МКС може да остане само един астронавт, а и за сигурността на самата станция в САЩ ще имат доста въпроси. Одит на извършеното и на графика е показал, че сертифицирането на американски кораби ще е възможно най-рано през лятото на следващата година.

В доклада се казва, че за 70-те американски и други астронавти е платено средно по 55.4 млн. долара за място в "Союз", включително 5 места, купени от Boeing за 74.7 млн. всяко по договор между компанията и "Роскосмос".

Но през годините цените са варирали от 21.3 млн. в 2006-2008 г. до 86 млн. долара през 2016-2017 г. След това НАСА е трябвало да купи още 12 места за около 1 млрд. долара или средно 79.7 млн. долара на астронавт.

Според доклада да одиторите на НАСА към момента Boeing и SpaceX обещават по 1-2 полета годишно с техни ракети и кораби на цени между 90 и 55 млн. долара за човек. От Boeing планират следващия месец да извършат първи безпилотен полет на своя кораб, а заедно със SpaceX да изстрелят първите пробни екипажи някъде през 2020 г.

Дневник