Полша ще продължи да реформира правосъдната си система, обяви премиерът Матеуш Моравецки в реч за политическите планове след победата на националистката партия "Право и справедливост" (ПиС) на изборите на 13 октомври, предаде "Ройтерс".

Критици в страната и в чужбина смятат, че по време на първия си четиригодишен мандат ПиС е въвела промени в съдебната система, които подкопават върховенството на закона и я политизират.

Моравецки не представи подробности за плановете на партията, която твърди, че реформите целят съдебната система да стане по-ефикасна.

Пред парламента той заяви още, че Полша ще продължи да увеличава дела на полския капитал в собствеността на местни компании. Управляващите освен това ще преразгледат публичните разходи за държавни институции, за да спестят няколко милиарда злоти.

Моравецки посочи, че Полша иска да отбележи икономически растеж с поне 2-3 процентни пункта по-висок от този в еврозоната през следващите четири години. Той освен това обяви, че правителството ще предложи допълнителни помощи на семейства с три или повече деца и ще увеличи еднократните плащания за пенсионерите.

"Не искаме да бъдем богата държава на бедни хора или бедна държава на богати хора. Искаме да бъдем богата общност", допълни премиерът.

По думите му всяко действие, насочено към оспорване на гаранцията за колективна сигурност, включена в договора на НАТО, е заплаха за бъдещето на ЕС и на военния съюз.

По-рано този месец в интервю за "Икономист" френският президент Еманюел Макрон заяви, че НАТО е в "мозъчна смърт", и изтъкна липсата на координация и непредвидимостта на САЩ при управлението на Доналд Тръмп.

Според Моравецки ЕС трябва да продължи да работи тясно с Великобритания след излизането ѝ от блока.

Дневник