Сегашният главен прокурор Сотир Цацаров, чийто мандат официално изтича през януари, ще бъде номиниран от управляващата партия ГЕРБ за председател на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ). Това обявиха официално на пресконференция ръководствата на групите на ГЕРБ и "Обединени патриоти".

Номинацията ще бъде внесена и в деловодството на парламента днес. Цацаров беше и в Народното събрание, но си тръгна преди изявлението и не застана на трибуната с политиците, които го номинираха.

Засега единственият друг официално обявен кандидат е от партията на Веселин Марешки ВОЛЯ, които предлагат за поста депутатът Симеон Найденов. От останалите парламентарни сили други кандидатури не са издигнати. Левицата трябваше да обсъжда темата днес следобед, но неофициално социалисти коментираха, че нямат подходящ кандидат, който да предложат и то с ясното разбиране, че няма да бъде избран.

Срокът за предложения изтича в сряда.

Въпросът за евентуалната номинация на Сотир Цацаров за председател на антикорупционната комисия бе отправен веднага след като Висшият съдебен съвет (ВСС) повторно избра с 20 гласа "за" и 4 гласа "против" Иван Гешев да заеме поста му.

Попитан дали е получавал покана да оглави антикорупционната комисия КПКОНПИ и как ще се развие професионалната му кариера Цацаров каза, че все още не е започнал да мисли за пенсиониране, но ако има някакви намерения, ще ги обяви официално.

Силвия Великова от БНР го попита дали смята да завърши мандата си, който изтича официално на 10 януари 2020 г., а след това добави: "Аз съм", за да бъде видяна в препълнената с журналисти зала.

"Ама знам, че сте вие. Мислите ли, че не мога да ви позная дори и по гласа? Ако имам някакви планове и намерения за бъдещето си, които могат да включват и предаване на щафетата, а могат да включват и да доизкарам мандата си, преди да ги съобщя, ще ги обсъдя първо със семейството и със себе си", отговори главният прокурор.

Главният прокурор се назначава и освобождава от президента, по предложение на Висшия съдебен съвет. Официално 7-годишният мандат на Сотир Цацаров изтича на 10 януари 2020 г. Ако той реши да освободи поста преди изтичането на мандата, трябва да подаде оставка пред ВСС, а след това държавният глава да го освободи. В случай, че не е приключила процедурата по избор на нов главен прокурор (президентът Радев все още не е подписал указ за назначаването на Иван Гешев), ако Цацаров освободи поста, той трябва да бъде поет от негов заместник – Иван Гешев.

Според източници на "Дневник" в спецслужбите, разговори да поемат поста са водени и с Недялко Недялков – зам.-директор на ДАНС, с Ивайло Иванов – главен секретар на МВР и с Христо Терзийски – директор на Главна дирекция "Национална полиция". Те обаче отказали. До днес на обед вариант за поста беше и настоящия депутат и бивш зам.-вътрешен министър Красимир Ципов.

Номинираните за поста кандидати трябва в срок от 7 дни да представят необходимите документи, в които да бъдат включени също декларация за имущество и конфликт на интереси, както и концепция за работата на комисията. След становища на неправителствени и научни организации, кандидатите ще бъдат изслушани в ресорната комисия, а гласуването ще бъде в пленарната зала.

Изборът е с обикновено мнозинство - с поне половината от гласовете на присъстващите депутати. За избран се смята кандидатът, който събере най-много гласове.

Новоизбраният председател на антикорупционното звено ще довърши мандата на доскорошния председател Пламен Георгиев и съответно няма да има пълния 6-годишен мандат, а се очаква да оглавява комисията в следващите около 4 години. Георгиев беше избран на поста през пролетта на 2018 г., но покрай продължителните скандали с имотите на властта и разкритието за незаконно надстроения му мезонет, той подаде оставка през юли тази година.

Дневник