Книга, написана от британската писателка Шарлот Бронте на възраст 14 години, ще се завърне в дома си, след като бе откупена от дружеството "Бронте" на търг в Париж, разказва Би Би Си.

Миниатюрната творба от 20 страници с размери 35 на 61 мм носи заглавието "Списание на младите мъже" (The Young Men's Magazine) и ще отиде в музея на Бронте в техния стар дом в Хауърт, Западен Йоркшир.

Изданието е било откупено срещу 780 хил. евро със средства, събрани от дарения в акция на дружеството "Бронте", което управлява и музея. В акцията се включват над 1000 души, сред които са и знаменитости като Джуди Денч и Жаклин Уилсън, тъй като, когато творбата се е появила на търг, организиран от "Сотбис" през 2011 г., музеят не успял да си позволи да я откупи.

Произведението е една от шест "малки книги", написани през 1830 г. от Шарлот - най-голямата от три сестри в семейството и известна в класическата английска литература с романа си от 1847 г. "Джейн Ейр". Известно е, че пет от тях са запазени и досега музеят притежаваше четири от тях.

Творбите разказват историята на играчките войници на Шарлот и документират един въображаем свят, създаден от семейството и наречен Стъкленият град.

Кити Райт от дружеството "Бронте" коментира, че за всички тях е трудно да повярват, че книжката най-накрая ще се завърне в дома, където е била написана преди 189 години. Тя допълва, че огромна заслуга за това имат хората, подпомогнали тази тяхна кампания.

Според дружеството "Бронте" в тази конкретно книжка е описан убиец, който полудява, след като бива преследван от жертвите си, и как огънят, който бушува в главата му, кара завесите край леглото му да се подпалят. Експерти от музея смятат, че тази част от историята е "ясен предвестник" на известната сцена между героите на Бърта и Едуарт Рочестър в "Джейн Еър" - книгата, която Шарлот публикува 17 години по-късно.

Дневник