Патиците в малко френско стопанство ще продължат да крякат, при това със съдебно разрешение. Съдията отхвърли оплакването на съсед, че шумът на птиците му пречел.

Куриозът се развива в югоизточното градче Дакс, където шестдесетината патици и гъски на пенсионерката Доминик Дут дразнели нейни съседи.

Семейството се бил преместило в провинцията преди около година и живеело на около 50 метра от мястото, където Дут отглеждала питомците си. Идентичността на ищците остана в тайна. Но адвокатът им се аргументира, че крякането им пречело да спят на отворени прозорци и да прекарват време в градината си. Заведеният иск е настоявал за незабавни мерки за прекратяване на звуците и 3500 евро обезщетение.

Но според съда вдиганият от птиците шум е в рамките на приемливото. "Патиците победиха", каза Дут пред "Ройтерс". "Щастлива съм, защото не исках да ги коля."

Този спор е поредният в серия дела на недоволни от природата французи. През септември съдът разреши на петел на име Морис да продължи да кукурига призори, въпреки че пречел на съседи, които скоро се изнесли от града на село. Подобни жалби е имало и срещу крави, и срещу църковни камбани. Никоя от тях обаче не е имала същото въздействие като тази на петела Морис, получил писма за подкрепа и от други страни.

Дневник