Опазването на околната среда и борбата със замърсяването се превръща в един от най-големите проблеми на нашето съвремие, затова в последните години спортът също обърна сериозно внимание на това. В английската Висша лига са някои от най-богатите отбори в света, които са пример за бизнес модели и управление, но се оказва, че те се стремят да бъдат такива и при опазване на околната среда.

За пръв компанията Sport Positive представи информация за различните инициативи и енергийната ефективност на клубовете в Англия. В специално проучване са събрани данни за въздействиието върху природата, които показват, че всеки клуб има програма за намаляване използването на пластмаса за еднократна употреба.

Само на пет от всички 20 стадиона не се предлага храна за вегани, а общо 16 клуба има стратегия за водна ефективност.

"Най-хубавото е, че всеки клуб има още по-голямо желание да се развива и да работи в тази насока", гласи проучването на Sport Positive.

Проучването на Sport Positive е разделено в осем категории: чиста енергия, енергийна ефективост, устойчив транспорт, намаляване използването на пластмаса за еднократна употреба, контрол върху отпадъците, водни ресурси, използване на растителна храна и инициативи за популяризиране на опазването на прироодата. На база на данните, които всеки клуб предоставя за отделните категории се дават 0, 0.5 или по 1 точка.

Максимален сбор от осем точки получават "Арсенал", "Манчестър сити", "Манчестър юнайтед" и "Тотнъм", които са клубовете, считани за "най-зелени" във Висшата лига. По 7.5 точки получават "Брайтън", "Нюкасъл" и "Уест хем".

Два от клубовете с традиции "Челси" и "Ливърпул" са по-назад, получавайки едва 6.5 точки. Те не разполагат с възобновяеми енергийни източници, заради което не получават и точки в първата категория.

Рециклиране на отпадъци и напояване с дъждовна вода

Проучването на Sport Positive показва отделните начини, с които всеки клуб в Англия опитва да намалява своите вредни емисии. Общо 12 от всички 20 участника във Висшата лига вече имат на своите стадиони или тренировъчни бази различни системи от възобновяеми източници. Част от клубовете разчитат на соларни панели, а от "Арсенал" добавят, че чрез своята система са спестили отделянето на 7 милиона килограма въглероден диоксид.

Всички клубове в страната имат и програма за рециклиране на отпадъците. Средно между 85 и 90% от всички отпадъци, които се събират по време на мачовете биват рециклирани.

Благодарение на климата в Англия и обилните валежи, клубовете в страната се стремят да бъдат и максимално водно ефективни. Те използват дъждовната вода, която се събира в резервоари и след това помага за напояване на терените на стадионите или тренировъчните терени.


Също така клубовете насърчават своите фенове да не пътуват с личните си автомобили до стадионите, а да използват публичния транспорт. Новакът "Шефилд юнайтед" предлага паркоместа само за електромобили около "Брамал лейн", а също така стимулира служителите си да ходят с велосипеди на работа. Друг клуб, който редуцира броя на паркоместата е "Арсенал".

"Ясно е, че трудно може да се изчисли какво точно е влиянието на всеки един от клубовете върху природата. Ние не знаем и колко са вредните емисии, има много субективни фактоори, тъй като тези клубове пътуват много, използват самолети, но това е стъпка в правилната посока", казва Клеър Пуул, директор на Sport Positive.

"Футболистите и отборите са модели за подражание и това е още една област", в която помагат на хората".

Какво правят отделните клубове

"Бърнли" е един от по-скромните клубове в елита, но играчите сами се борят със замърсяването на природата. По инициатива на Ашли Барнс и Ашли Уестууд се ходи групово на тренировка, като на ротационен принцип двамата карат минибус, с който возят част от съотборниците си до тренировъчната база и обратно.

"Тотнъм" представи на своята тренировъчна база "зелен покрив". Това са цъфтящи растения, които събират дъждовната вода и позволяват нейното повторно използване.

"Манчестър юнайтед" обяви, че е намалил годишните си въглеродни емисии с над 2000 тона, което е еквивалент на емисиите отделени от 400 домакинства за година.

"Нюкасъл" е считан за първият клуб, започнал борба с вредните емисии, още през 2012 г. "Свраките" редовно засаждат дървета, за да компенсират вредните емисии, които създават.

"Ливърпул" не използва пластмасови опаковки, а такива, направени от палмови листа и царевица.

"Арсенал" премина на възобновяема енергия още през 2017 г. и стана първият клуб, който инсталира на стадиона си батерия, Чрез нея "артилеристите" могат да захранват "Емиратс" за 90 минути.

"Манчестър сити" представи чаши за бира за многократна употреба, които се предлагат на всички фенове на "Етихад". Проучване на клуба показва, че преди това след мач са били изхвърляни средно 29 хиляди пластмасови чаши за еднократна употреба.

Дневник