Членовете на Германската социалдемократическа партия (ГСДП) - губещ скорост участник в коалицията на канцлера Ангела Меркел - гласуват от вчера за ново ръководство, като за първи път то ще представлява тандем от мъж и жена, предаде "Франс прес".

Партийната членска маса от 425 630 души ще може да гласува до 29 ноември електронно или по пощата за двойките, класирали се за втори тур. Резултатът ще бъде огласен на 30 ноември, седмица преди конгреса в Берлин за встъпването в длъжност на избраните.

Фаворит на първия тур с 22.68 процента от гласовете бешe двойката, съставена от настоящия вицеканцлер Олаф Шолц и депутата от парламента на провинция Бранденбург (в бившата ГДР) Клара Гайвиц.

Другата двойка, с 21.03 процента на първия тур, се състои от двама опитни, но не особено известни на широката общественост личности - бившия министър на финансите на провинция Северен Рейн-Вестфалия Норберт Валтер-Борянс и депутата Саския Ескен.

Изборите са резултат от оставката през юни на предишния лидер на ГСДП Андреа Налес след разочароващите резултати на партията на европейските избори на 29 май, на които тя събра едва 15.8 процента от гласовете.

Шолц - сега министър на финансите и потенциален кандидат за канцлер, ако спечели вътрешнопартийните избори - ще се бори заедно с партньорката си Гайвиц за оставане на ГСДП в голямата коалиция начело с Меркел до 2021 г. При все това той призовава настоящата голяма коалиция - система, от която са доволни все по-малко германци - да е последната.

Втората двойка се отнася по-критично към участието на партията в коалицията, без обаче да настоява открито за край на съюза, сключен през 2018 г. след продължили с месеци преговори.

Социалдемократите ще се произнесат по въпроса за членството в управляващата коалиция на конгреса си в Берлин от 6 до 8 декември.

ГСДП е най-старата партия в Германия. Основана е под същото име през 1890 г. /БТА

Дневник