Какво са led крушките

Light Emitting Diode, преведено значи “излъчващ светлина диод”. Продуктите с LED осветление произвеждат светлина приблизително на 90% по-ефективно от крушките с нажежаема жичка. Технологията им позволява електрически ток да преминава през микрочип, който осветява малките източници на светлина, които наричаме светодиоди и резултатът е видима светлина, без да се израдва енергия, която при други крушки би се превърнала в топлина.При тях няма наличие на опасни елементи като олово или живак и според експертни мнения се водят най-чистия светлинен източник на пазара. Повечето модели дори се водят 100% рециклируеми.

На колко вата отговарят

Повечето led крушки издържат двадесет и пет пъти по-дълго от тези с нажежаема жичка (нишка) и пет пъти по-дълго от компактните флуоресцентни крушки (CFL). Те не излъчват ултравиолетова светлина и системите им се нуждаят от толкова нисък волтаж, че могат да бъдат захранвани със соларни източници на енергия, което ги прави перфектни за отдалечени райони. При тях яркостта се измерва в лумени, а консумираната от тях електроенергията - във ватове. Докато една 75-ватова крушка произвежда 1100 лумена и консумира 75 вата на час, LED алтернативата консумира около 18-25 вата на час за същата яркост.

Видове
Повечето модели led крушки не само са по-качествени, но и работят с димиращи устройства, дистанционно управление и променлив цвят или температура на светлина. Mr Bricolage те съветва да се възползваш от това разнообразие от видове и функции:

  • За кола - Светлината от светодиодни варианти е много по-ярка и плътна, а самият обсег е по-дълъг и няма проблеми като забавяне, заслепяване и загаряне. Независимо дали се използват за къси светлини (модел h7) или за основно осветление на пълна мощност (модел h4), с тях мигновения старт е гарантиран!
  • За дома - LED луните са предназначени са за интериорни осветителни тела, заради тяхната надеждност и висока ефективност. LED пурите са специално проектирани с цел да заменят традиционните 25-ватови и 40-ватови флуоресцентни тръби, а "светодиодни лунички” се монтират в линия или определена форма, с цел да подчертават интериорни детайли.

Какво трябва да знаем когато купуваме led крушки?
 

Повечето предложения на нашия пазар или в интернет са изключителни евтини, но за жалост, те най-вероятно са и некачествени. Почти винаги ще има несъответствия между мощността или светлинният поток и това, което е описано на опаковката, а без гаранция - няма и шанс за подмяна.  По-добре разчитай на доказаните марки на пазара и обърни сериозно внимание на срока им, защото качествените крушки имат поне 5 години гаранция.