Израел е осъществил атаки срещу ирански и сирийски военни цели в Сирия в сряда в отговор на ракетите, изстреляни срещу Израел предишния ден, заяви говорителят на израелската армия подполковник Авихай Адраи, предаде "Ройтерс".

По-рано сирийската държавна информационна агенция САНА съобщи, че в ранните часове на сряда сирийската противовъздушна отбрана е унищожила повечето от израелските ракети над Дамаскq преди да достигнат целите си. Според "Джерузалем пост" държавната агенция обаче е потвърдила, че ударите са засегнали райони край столицата и ще бъде оказана помощ на засегнатите от "израелската агресия".

Агенция "Асошиейтед прес" съобщава, че жертвите са поне 11 души и че според досегашната информация става дума за иранци. Сирийски медии твърдят, че са поразени и жилищни сгради, а САНА говори и за цивилни жертви - поне двама - и за семейство с майка, баща и две деца, откарани в болница. Сирийският център за наблюдение на човешките права, който наблюдава конфликта в Сирия, говори за седем иранци и четири други жертви.

Израелската армия заяви, че противоракетните й системи са свалили четири ракети, изстреляни от Сирия срещу Израел във вторник. "Военни самолети атакуваха десетки военни цели, принадлежащи на иранските сили "Кудс" и на сирийската армия на сирийска територия, включително ракети земя-въздух, щабни квартири, складове за оръжие и военни бази, в отговор на вчерашния ракетен обстрел от Сирия срещу Израел", написа Адраи в "Туитър".

Елитните сили "Кудс" са подразделението за външни операции на Корпуса на гвардейците на Иран. Според агенция САНА при израелската контраатака са били ранени трима души.

Израел твърди, че е нанесъл стотици удари в Сирия срещу цели на Иран, който се опитва да установи трайно присъствие там, и срещу доставки на модерно въоръжение за подкрепяната от Техеран ливанска милиция "Хизбула".

"Няма да позволим на Иран да се окопае в Сирия," заяви говорителят на израелската армия Хидай Зилберман пред репортери. Според него Израел "е подготвен да отговори остро, ако се наложат още нападения", тъй като страната "няма да приеме ирански сили близо до границата".

Дневник