Най-малко 106 души са загинали в Иран от началото на протестите, които започнаха заради повишаването на цените на горивата в страната, съобщи във вторник международната правозащитна организация "Амнести интернешънъл", предаде "Асошиейтед прес".

Според организацията действителният брой на жертвите може да е много по-висок.

Иранското правителство не е оповестило данни за броя на арестуваните, ранените и загиналите в протестите, които започнаха в петък и бързо се разпространиха в поне 100 града. Чрез мисията си в ООН обаче то отхвърли данните на "Амнести интернешънъл" като "безпочвени твърдения и измислени числа".

"Амнести интернешънъл" е събрала данните си чрез интервюта с журналисти и правозащитници, като е сравнила информацията им.

Организацията се позовава и на видеозапис, който показва силите за сигурност да използват огнестрелно оръжие, водни оръдия и сълзотворен газ, за да разпръснат демонстрациите. На кадрите се виждат гилзи от бойни муниции по земята.

Според очевидци, цитирани от "Амнести интернешънъл", по демонстрантите е стреляно и от снайперисти, разположени по покривите, а в един случай - и от хеликоптер.

По-рано от кабинета на Върховния комисар за човешките права на ООН изразиха "дълбока загриженост" от информациите за употреба на бойни муниции.

Иранските власти прекъснаха достъпа до интернет в страната, което остави единствено държавните медии и официалните представители на иранското правителство като източници за събитията в страната. Отделни информации в държавни и полуофициални медии споменават за само шест жертви при протестите. /БТА

Дневник