Лидерът на Националният фронт за спасение на България (НФСБ) Валери Симеонов беше избран за зам.-председател на 44-тото Народното събрание. "За" избора му гласуваха 118 народни представители, шестима бяха "против", също толкова се въздържаха.

Проектът на решение е внесен вчера от съпредседателите на групата на "Обединени патриоти" и беше включен днес в дневния ред на Народното събрание като първа точка. Симеонов заема овакантеното място на Явор Нотев от "Атака", който трябваше да освободи поста, след като представителите на "Атака" бяха изключени от групата на патриотите и съответно нямат право на ръководни постове в парламента.

При обявяването на точката в дневния ред групата на ДПС напуснаха пленарната зала и не участваха нито в дебатите, нито в гласуването.

"Стигна се до безчестие да бъде предложен за зам.-председател на Народното събрание един провалил се вицепремиер", заяви депутатът от "Атака" Павел Шопов. Той беше и единственият, изказал се по проекторешението.

"Поведението на "Атака" и ДПС спрямо кандидатурата ми за зам.-председател на Народното събрание е един вид номинация", коментира по-късно в кулоарите на парламента Валери Симеонов.

Дневник