Премиерът Бойко Борисов разпореди на здравния министър Кирил Ананиев в началото на правителственото заседание да бъдат отстранени още днес директорите на болниците, които са си прехвърляли болно дете, което в крайна сметка почина.

Сутринта родителите на детето са били на среща при премиера. Детето първо е постъпило в Специализираната детска болница "Проф. Иван Митев", откъдето са го изпратили в болница "Лозенец", там са го изписали за домашно лечение. После детето се влошава и бива откарано в "Пирогов", където е починало.

Отстраняването на директорите ще трае, докато продължават проверките на прокуратурата и се прави съдебномедицинската експертиза. Борисов разпореди още на здравния министър да каже на прокуратурата да ползва ВМА за експертизите, където са "едни от най-добрите лекари".

"Трябва да има възмездие. От наша стана да бъде направено днес. Това бездушие, разстроих се, незабавно да се махат оттам, докато свършат проверките и се намерят виновните. Направихме детски отделения, толкова пари за здравеопазване се дават", коментира премиерът.

Премиерът обяви пред медиите и решение на кабинета, с което се отпускат 6.7 млн. лв., с които да се платят данъците на болница "Лозенец". "Само отпускаме пари, само плащаме, Ананиев, и ефектът е разплакани родители при мен. Ако това е правилно...", заключи Борисов.

Дневник