България е на последно място по органно донорство в Европейския съюз и Шуменска област не прави изключение от това правило. От 1996-та година досега в местната МБАЛ са извършени едва 7 експлантации.

Това стана ясно на пресконференция в Регионална здравна инспекция (РЗИ) - Шумен по повод Национална информационна кампания в подкрепа на донорството и трансплантацията, която се провежда под мотото „Да! За живот!“

За 23-те години, откакто в Шумен е стартирал процесът по органно донорство, до сега е имало над 50 случая на пациенти в мозъчна смърт, които са били подходящи за донори. По различни причини обаче до експлантация се е стигало много рядко, а за последно - преди 6 години.

"За съжаление, България е на едно от последните места по брой донори на милион население и на едно от първите места по нуждаещи се от донорство. Причината, за съжаление, е може би, че не направихме актуален разговора по темата. Няма нужда от страх, трябва да се говори свободно. Донорството е един от безвъзмездните актове, които всеки в своя живот прави към тези, които имат нужда и страдат. Съвременната медицина е в състояние да осигури живота на хронично болния - бъбречно, чернодробно или белодробно болни, но истината е, че не можем да им осигурим качество на живота. А дълъг живот без качество е удължаване на мъката. Донорството е единствената възможност да бъде осигурен качествен начин на живот", каза регионалният координатор по донорство д-р Петко Загорчев.

Той не пожела да съобщи какви доводи са представяли пред него близките на пациенти, които са отказали да дарят органите на техния близък. "Това са 50 разговора, не са никак леки. Ненапразно казват, че един координатор има живот 7 - 8 години, защото изгаряме в тази ситуация. Не обсъждаме този въпрос, право на личен избор е", каза той.  

Заместник-координаторът по донорство за област Шумен Димитър Димитров обясни, че в момента в страната 1151 пациенти чакат за донорство. "Това е динамична бройка. Тези хора загиват ежедневно, причината е липса на донори", каза той и добави, че в Испания има 36 донора на милион души от населението, а в България те са между 4 - 5 на милион.

Преди 2 месеца в Шумен имало донорска ситуация, но поради забавяне и трудна връзка с близките, експлантация не била осъществена.

Социологическо проучване, проведено наскоро от Алфа Рисърч, показало, че три четвърти от българите биха потърсили възможност за трансплантация при нужда, но едва една трета биха дали съгласие за донорство на органи.

В рамките на кампанията „Да! За живот!“ в страната са изработени 50 000 броя „Донорска карта“, от които 1 000 са доставени в Шумен. Всеки може да получи такава от централата на РЗИ, в МБАЛ-Шумен, както в сградата на БЧК. Притежателят на картата декларира съгласие за донорство, като в нея посочва име и телефон за контакт с близък.

"Тези карти нямат юридическа и правна стойност, те не важат пред медицинските власти, но тяхното попълване отразява волята на нейния притежател по отношение на донорството и може да ориентира неговите близки при вземане на решение в донорска ситуация при настъпила мозъчна смърт, каза директорът на РЗИ-Шумен д-р Пепа Калоянова, като уточни, че във всеки момент, при промяна на мнението си, човек може да унищожи картата. Картите могат да се изтеглят и от сайта на кампанията zajivot.bg.

ШУМ.БГ