Окръжната прокуратура в Шумен изправя пред съда фермер, който получил 10 000 евро от Евросъюза с измама. Мъжът скрил от ДФ "Земеделие", че притежава животни, съобщиха от пресцентъра на Апелативна прокуратура - Варна

През юли 2016-та г. 47-годишният Дончо Д. решил да кандидатства за безвъзмездно финансиране по програмата за развитие на селските райони на Европейския съюз. В документите за кандидатстване той скрил, че отглежда и шест животни. При посочването на този факт икономическият размер на стопанството му би надхвърлил сумата от 7999 евро, което е горната граница на стопанствата, които можело да бъдат подпомогнати по европейската програма.

Така чрез предоставените неверни сведения успял да получи левовата равностойност на 10 000 евро, от които над 16 000 лева са от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони и близо 3000 лева от националния бюджет.

След одобряването на кандидатурата му за безвъзмездна помощ, от Държавен фонд „Земеделие“ разбрали за животните и подали сигнал в Окръжната прокуратура в Шумен.

Неправомерно получените средства вече са частично  възстановени. Предстои делото срещу подсъдимия 47-годишен фермер да бъде насрочено за разглеждане в Шуменския окръжен съд, добавиха от АП - Варна. Заради европейския регламент за личните данни оттам не уточниха от кое населено място в Шуменска област е Дончо Д.

ШУМ.БГ