България трябва да продължи да работи за прилагането на поетите от нея ангажименти по Механизма за сътрудничество и проверка. Това е една от трите основни препоръки за страната от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР). Те са отправени в годишния ѝ доклад за страните, в които извършва дейност.

В текста се напомня, че оценката на Европейската комисия, че т.нар. мониторинг може да бъде прекратен, се основава на изпълнение на обещанията, поети към момента на влизане в ЕС, т.е. преди 12 години.

Друг от приоритетите за 2020 г. според ЕБВР трябва да е "засилване на подготовката на България за членство в т.нар. чакалня на еврото и банковия съюз на ЕС", което правителството иска да стане едновременно. За да няма съмнение за какво става дума, се допълва: "Докато България устойчиво отговаря на макроикономическите изисквания да стане час от ERM II, властите трябва да останат ангажирани с ключови структурни реформи, за да постигнат тази цел".

Третата препоръка за фокусиране на управляващите догодина са "прилагане на реформи за подобряване на бизнес климата", защото" бюрократичните процедури са пречка за правенето на бизнес, а достъпът до квалифицирани служители става все по-голямо предизвикателство". Вниманието трябва да се насочи към реформиране на бизнес средата, задържането на качествените работници и подобряване уменията на съществуващата работна ръка.

Българската икономика остава стабилна през годината след растеж от 3.1% през 2018 г., а прогнозата за 2019 г. е, че тя ще завърши с ръст от 3.7% от БВП - колкото бе средният темп на растеж през 2015-2017 г.

Описвайки макроикономическите показател, от ЕБВР обясняват, че основният двигател остава потреблението на домакинствата, задвижвано от повишаването на заплатите, особено в обществения сектор. Банката отчита и добро ниво на инвестициите, но тук се отчита усвояването на повече средства от еврофондовете.

Дневник