Учениците от 5 „а“ и 5 „в“ клас на СУ „Панайот Волов“ отбелязаха Европейската седмица за намаляване на отпадъците (ЕСНО) 2019 г., която се провежда от 16 до 24 ноември. Това те направиха със своите приятели  - експерти от шуменската екоинспекция и представители на „Булекопак“ и „Грийнех“- организации за управление на отпадъци, съобщиха от РИОСВ.

Двудневната инициатива бе по покана на екоинспекцията и имаше за цел да разясни на подрастващите идеята на разделното събиране на отпадъци и пътя, по който те стигат до регионалното депо.

С две презентации децата бяха запознати и кои отпадъци са опасни и защо и как да рециклираме. Наученото те го приложиха в играта „Познай верният отговор“, която донесе на победителите в състезанието награди, а за всички участници грамоти. Децата си тръгнаха с подареното им иглолистно дърво, за което ще се грижат в училище.

Европейската седмица за намаляване на отпадъците (EWWR) е инициатива за насърчаване на прилагането на информационни действия за устойчиво използване на ресурсите и управление на отпадъците.

ШУМ.БГ