Управителят на ВиК-Перник Иван Витанов ще бъде освободен от длъжност. Това заяви зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков на брифинг след среща с кмета на града Станислав Владимиров, съобщава Би Ти Ви. Той уточни, че причина за решението е късното уведомяване за водната криза.

От 18 ноември (понеделник) в Перник вода има от 5.00 до 10.00 и от 17.00 до 22.00 часа. Въвеждането на воден режим се налага заради драстично намалелия обем на язовир "Студена".

Според Нанков липсата на достатъчно информация е довела до напрежение сред хората, които днес излязоха на протест с искане за оставки в местното ВиК дружество. Той заяви още, че вижда пропуски в справянето с безводието и водния режим.

Зам.-министърът обясни, че няма резервен източник за водоснабдяване за Перник, тъй като първите проби на водата от язовир "Диканя" показвали, че тя не може да се ползва за питейно-битови нужди.

Според Нанков при предишния програмен период общината е пропуснала възможността да кандидатства за европейски финансиране за подмяна на старата водопреносна мрежа.

Дневник