Може ли да има биатлон, ако се използват пушки без патрони? Този въпрос изникна за бъдещето на един от най-популярните зимни спортове след предложение на Европейската комисия. Тя обмисля забрана за използване на патрони в спортовете, които се провеждат на открито, какъвто е случаят с биатлона.

От ЕК са се обърнали към Европейската химическа агенция (ECHA), за да бъде изготвен доклад за влиянието върху околната среда, което имат патроните. Докладът трябва да бъде готов до края на 2019 г., а забрана може да се въведе от 2022 г.

В биатлона се използват малокалибрени пушки с минимално тегло от 3.5 килограма, които се презареждат ръчно. Геометрията и конструкцията на оръжието са строго регламентирани и се проверяват преди всяко състезание.

Един от вариантите, които се обсъждат от години, е използване на лазерни пушки. В официални стартове от Световната купа или на световни първенства такива не са използвани, но на Коледния фестивал в Гелзенкирхен биатлонисти са стреляли с такива оръжия.

Според специалисти лазерни пушки не могат да бъдат използвани при снеговалеж, тъй като лъчът не се вижда.

"Едно такова решение ще промени изцяло биатлона. Правили сме опити да разработим нови патрони, но цената ще бъде висока и това ще отнеме много време", казват от компанията Nammо, която е най-големият производител на патрони в спорта.

Новият сезон на биатлона започва на 30 ноември в Йостерсунд, Швеция.

Дневник