Майки на деца с увреждания, обединени в инициативата "Системата ни убива", обявиха протест срещу избора на лидера на НФСБ Валери Симеонов за заместник-председател на Народното събрание и настояха или той да подаде оставка, или парламентът.

"Абсурдно е лицето на омразата, олицетворението на циничната политическа арогантност и самозабравяне да представлява българския парламент. Недопустимо е управлението, съдбата и имиджът на страната отново да зависят от нестабилните настроения и интереси на този коалиционен партньор с нищожна електорална подкрепа", се казва в позиция, разпространена до медиите. Миналата година в разгара на протестите на майките на деца с увреждания тогавашния вицепремиер Валери Симеонов нарече майките "група кресливи жени", които спекулират с "уж болни деца". Последваха протести с искания за оставката му, като премиерът Бойко Борисов се извини от името на заместника си, но самият Симеонов заяви, че не се отказва от думите си. Четири седмици след началото на протестите срещу него Валери Симеонов подаде оставка като вицепремиер.

"Настояваме за неговата незабавна оставка или оставката на Народното Събрание, което с този си нелеп "избор", демонстрира пълна липса на морал и елементарно зачитане на достойнството на суверена", казват сега майките на деца с увреждания.

Те организират серия от протести, първият от които ще е пред сградата на Народното събрание на 22 ноември от 12 ч. Следващата планирана акция е в понеделник (25 ноември) - авто-шествие, което ще започне в 18.30ч. от площад "Народното Събрание".

Дневник