Начинът, по който е структурирана, създадена и по който се избира съставът на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) предполага този орган "да увеличава корупцията, а не да я бори". Това заяви в кулоарите на парламента лидерът на БСП Корнелия Нинова. Тя допълни, че не може да се очаква от орган, избиран от парламента и чийто ръководител може да бъде сменен от депутатите във всеки момент, в който им стане неудобен, да ги разследва обективно и съвестно.

Нинова уточни, че ще гласува против двете кандидатури за шеф на антикорупционната комисия. Тя не изрази мнение конкретно за номинацията на Сотир Цацаров за председател на КПКОНПИ, която беше направена от ГЕРБ, нито за предложения от "Воля" Симеон Найденов. В отговор на въпрос заяви, че в лично качество ще гласува против двете номинации, като това се дължи на вече изложените принципни позиции. Корнелия Нинова отбеляза, че това е лично нейната позиция, а групата на БСП още не е обсъдила поведението си.

С тези аргументи и с обяснението, че сега левицата ще внесат отново на дневен ред в парламента старите си предложения в антикорупционния закон, според които председателят на комисията ще се назначава и освобождава от президента на България, Нинова аргументира и липсата на кандидат на социалистите за председател на комисията. По думите й би било лицемерно да се предлага ръководител на структурата, при положение, че се оспорва целият модел на неговата работа.

"Времето показа, че нито един политик по високите етажи на властта не беше осъден за корупция. Нещо повече - самият председател на комисията се оказа замесен в корупционни скандали. Времето доказа нашето твърдение, че тя няма да сработи. Не може депутатите, управляващото мнозинство, да излъчваме човека, да го избираме и назначаваме, държавата да му плаща заплатата и да очакваме, че той ще ни разследва обективно за корупция и ще ни предаде на съд", каза още Нинова.

Моделът е сбъркан, промяната в закона - това е нашата алтернатива, отговори Корнелия Нинова на няколко въпроса защо все пак БСП не се заяви ясно като алтернатива и не издигне собствен кандидат.

"Нашата алтернатива е на този закон, на този начин на формиране на този орган", допълни председателят на левицата.

На въпрос дали пък с този начин на избор на председател няма да се облагодетелства левицата, след като президентът Румен Радев е избран с подкрепата на БСП, Нинова посочи, че аргументите държавният глава да назначава ръководителят на антикорупционната комисия са защото той не разпределя обществени поръчки, не раздава еврофондове и е обективна институция.

Тя уточни, че при така създадените обстоятелства, евентуален кандидат на социалистите би бил обречен на неуспех. А БСП е щяла да се изправи пред опцията да търси за него подкрепа единствено от ДПС. "Благодаря, но не!", заяви лидерът на социалистите за този вариант.

По-рано през деня зам.-председателят на парламентарната група на левицата Драгомир Стойнев обяви, че Цацаров е "безспорно силна кандидатура". Той обаче добави, че партията все още не е решила как ще гласува.

Дневник