Атака на силите на сирийското правителство, подкрепяни от Русия, е причинила смъртта на поне 16 души в лагер за вътрешно разселени в провинция Идлиб. Това съобщиха доброволците от Сирийската гражданска защита - организация, по-известна като Белите каски, предаде "Ройтерс". Лагерът се намира в село Ках в провинция Идлиб, недалеч от границата с Турция.

Според две други организации - Сирийския център за наблюдение на човешките права и Сирийско-американското лекарско дружество - сили на режима са обстрелвали и родилен дом в Ках. Сградата обаче може да не е била на прицел, а ударът да е бил част от атаката срещу наблизо разположения лагер.

Нападението е извършено с ракета с касетъчни боеприпаси. За телевизия Си Ен Ен сириец, станал очевидец на атаката, разказва за горящи палатки в лагера, "много тела на мъртъвци, най-вече деца". За "Ал Джазира" Ахмед Йарджи, говорител на Белите каски, твърди, че има поне 10 деца сред убитите.

Катарската телевизия "Ал Джазира" съобщава, че жертвите на тази атака и друга срещу град Маарет ан Нуман, също в Северозападна Сирия, може да са общо 22.

Вниманието отново е насочено към Идлиб

Офанзивата срещу Идлиб - последната голяма провинция в ръцете на бунтовници (много от тях радикални) - започна през април и оттогава според данни на ООН са загинали поне 1000 цивилни.

Режимът на президента Башар ал Асад и подкрепящите го руски сили насочиха по-активно вниманието си към Идлиб в последния месец, след началото на турската операция "Извор на мира". С нея Анкара, изтласквайки кюрдски бойци от границата и давайки път на руски и сирийски сили след изтеглянето на американските в североизточния ъгъл на Сирия, превърна Идлиб в последното голямо предизвикателство за режима.

Идлиб е особено уязвима провинция при подобни атаки. В нея в момента живеят около 3 млн. души, много от които са именно вътрешно разселени, избягали от други райони, превзети от силите на Асад и руски и иранските им съюзници (както и от паравоенни групи).

Дневник