Българският футболен съюз (БФС) отрече да има извършвани злоупотреби с държавни пари по програмата за развитие на детско-юношеския футбол. Реакцията дойде в отговор на серия разследващи репортажи на Би Ти Ви, свързани с целесъобразността на разходването на средствата, превеждани от министерството на спорта (ММС).

В отговор на въпроси на "Дневник" от министерството заявиха, че още преди излъчването на репортажите е започнала проверка в БФС.

"Още веднъж подчертаваме, че БФС категорично не е извършвал действия в ущърб на българския данъкоплатец, на развитието на детско-юношеския футбол или на изпълнителната власт в лицето на ММС", се казва в изявление на сайта на футболния съюз.

"Всички активности и практики, свързани с Програмата за развитие на детско-юношеския футбол, с организацията на Евро 2015 за юноши до 17 г., както и с други съвместни инициативи с ММС са надлежно проведени по установените правила, документирани, комуникирани с ММС и са само и единствено в името на възможно най-качественото изпълнение на всеки един проект – с мисъл за доброто на българския футбол", гласи текстът.

Посочва се, че между 2015 и 2017 г. са проведени общо 174 турнира по програмата, като в тях са участвали 32 412 млади футболисти (момчета и момичета). "С получените от ММС средства за същия период са закупени 33 600 екипа и 5376 топки, които са раздадени на участващите общо 1717 отбора, включително и като индивидуални награди".

От БФС посочват, че "доказателство за прозрачността в действията на БФС са отличните оценки от редовните проверки, извършвани от независими одитори по изискване на УЕФА и ФИФА, от положителните оценки на ММС за съвместната работа между двете институции, както и най-вече от задоволството на клубове, академии и млади футболисти от организираните лагери, тестове, програми и от материалната помощ от държавата, получена със съдействието на БФС".

В репортаж се посочва, че част от лагерите по програмата са провеждани в хотели, свързани с вицепрезидентите на БФС Атанас Фурнаджиев и Йордан Лечков. Футболният съюз обяви, че вижда "явни опити за манипулиране на общественото мнение посредством услужлив монтаж и тенденциозни внушения за сенчести действия и нерегламентирани сделки от страна на БФС".

От футболния съюз са изискали пълния запис на интервюто със заместник изпълнителния директор Антон Попов, части от което бяха излъчени в репортажите. БФС допълва, че "ще вземе всички мерки, за да защити репутацията си".

След седмица ще се проведе заседание на изпълнителния комитет на футболния съюз. След оставката на президента Борислав Михайлов Лечков оспорва вписването на Михаил Касабов за президент на организацията.

Дневник