Фолксваген" няма да построи завода си в Турция, докато тече "военният конфликт в Северна Сирия", тъй като не иска да "постави основите до бойно поле", докато убиват хора. Това заявява в публикация в мрежата "Линкдин" председателят на управителния съвет на германския концерн Херберт Дийс.

Същевременно "Фолксваген" има предвид, че едва 4.5% от хората живеят в "напълно демократични" държави. "Трябва да ни е грижа и за възможността за развитие на оставащите 95.5%", обяснява Дийс.

"Фолксваген" отложи през октомври решението за изграждане на завод в Турция след началото на операция "Извор на мира" в Сирия. България бе другата държава, останала надпреварата в Югоизточна Европа за страна, с която може да бъде сключен договор. Дийс обаче дава да се разбере, че отлагането до края на годината е обявено "въпреки факта, че завод в Турция е в наш икономически интерес".

В последните седмици преди операцията обаче изборът на германската компания изглеждаше предизвестен. От активисти и експерти до синдикатите към "Фолксваген", мнозина призоваваха германския гигант да се откаже от идеята за завод в Турция, а премиерът на Долна Саксония заяви, че към момента изграждането на завод там му се струва "немислимо".

"Етичните действия не са синоним на прости отговори"

В публикацията си обаче Дийс се изправя срещу нападките, че подобна стъпка би могла да е неетична и коментира "публични призиви и лични писма" с искания "Фолксваген" да се държи "политически неутрално" и да взима решения "на базата на чисто икономическа преценка", а и очаквания за размисляне на решението за завода в Турция.

"Фолксваген има производствени заводи по целия свят. Китай, Русия, Южна Африка, Бразилия, Индия, САЩ и много други. Това е същността на глобалната корпорация," пише той. "Навсякъде се съобразяваме с местните закони и собствените си етични стандарти. Поддържаме общността и сме част от нея."

"Фолксваген" обаче знае, "че не всички тези страни споделят визията ни за свободна демокрация," продължава Дийс. "Според Индекса за демокрацията на "Икономист" едва 4.5% от населението на света живеят в "напълно демократични страни". Трябва да ни е грижа и за перспективите за развитие и на останалите 95.5%".

По думите на Дийс "етичните действия не са синоним на прости отговори. Това важи за правителствата. Важи и за нас." Освен това "с големия си пазар и добрата промишлена база Турция е много подходяща локация за нас."

"Фолксваген" също така вярва, че "ако бизнесът мисли, че международното право и човешките права са отговорност единствено на правителствата, пазарната икономика губи етичната си основа", обяснява Дийс и заявява, че "международната търговия и близките икономически връзки подкрепят мира, просперитета и свободата". Изграждането на автомобилен завод подсигурява "съществуването на хиляди хора", осигурява доход, който "дава на децата ви възможност да получат добро образование и да имат по-светло бъдеще".

Дневник